Minden ágyhoz kötelező az olvasólámpa

2024.01.25. 09:00

Kétcsillagos lesz a bordányi szálláshely

Január elsejéig kellett regisztrálniuk a magán- és egyéb szálláshelyeknek az első szálláshely-minősítés érdekében. A Bordány Hostelben nemrég történt meg a helyszíni ellenőrzés. A szükséges pontot túlszárnyalta a szálláshely, de az eredmény véglegesítéséhez a szakemberek két dologban hiánypótlást kértek.

Arany T. János

A nemzeti szálláshely-minősítési rendszerben kétcsillagos minősítést ért el a bordányi szálláshely, a Bordány Hostel.

Fotó: Frank Yvette / Archív fotó

Idén január elsejétől az eddig csak a szállodákra és a panziókra vonatkozó védjegyrendszert kötelező, országosan egységes nemzeti szálláshely-minősítő rendszer váltja fel. Az új rendszer célja, hogy a vendégek egyértelmű információt kapjanak a Magyarországon hét szálláshelytípusban működő, mintegy 42 ezer szolgáltató által kínált szolgáltatás minőségéről.

A szálláshelyek működésének feltétele a nemzeti szálláshely-minősítési rendszerben meghatározott minőségi fokozatnak való megfelelés az 1-5 csillagos rendszerben. Az új rendszer eredményeként tehát a jövőben kizárólag a minősítéssel rendelkező kereskedelmi szálláshelyek, magánszálláshelyek és egyéb szálláshelyek működhetnek a piacon.

A 2010 óta az Egérház Alapítvány által működtetett Bordány Hostel közösségi szálláshely típusú szálláshely, amely két csillagot szeretne megszerezni. A magasabb kategória megszerzése öltöző tükrök beszerzésén múlt, ugyanis három csillagnál a szobákban olyan tükröknek kell lenni, amelyben a vendég tetőtől talpig látja magát. Ennek költségét azonban nem tudta vállalni a működtető alapítvány.

A napokban lezajlott helyszíni ellenőrzés során a szükséges 40 pontot jócskán túlszárnyalta a bordányi szálláshely. 128 pontot értek el, amelynek véglegesítéséhez a szakemberek két dologban kértek hiánypótlást. Egyrészt nem elfogadott, hogy az emeletes ágyakhoz tartozó rakodófelületek nem az ágy magasságában vannak, így erre a problémára megoldást kellett találni. A másik jelzett probléma, hogy minden ágyhoz kötelezően biztosítani kell egy-egy olvasólámpát, így ezeket is be kell szerezni az elkövetkező időszakban. Bár minden ágyhoz tartozik elektromos csatlakozóaljzat, végül az elemes és LED-es mobil olvasólámpák mellet döntöttek a bordányiak. A hiánypótlásra kilencven nap áll rendelkezésre. A minősítést követően új működési engedélyt kap a szálláshely, amelyben már az új kategória szerepel.


KÉPALÁ
A nemzeti szálláshely-minősítési rendszerben kétcsillagos minősítést ért el a bordányi szálláshely, a Bordány Hostel. Archív fotó: ? 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában