Testről és lélekről tanulnak a legkisebbek

2024.01.24. 14:33

Már óvodásokat is vár a vásárhelyi Hód Baranta - Galéria

Hamarosan óvodás és általános iskolás csoportokat indít a népes vásárhelyi Hód Baranta Szakosztály. Íjászat, vívás, birkózás, népi játékok, néptánc, de főként egy bátor és összetartó közösség várja új tagjait.

Tábori Szilvia

Az óvodásokat teljesen magával ragadta a barantások bemutatója. Fotó: Tábori Szilvia

Azért, hogy ne csupán a csata felemelő élményét, a győzelem édes ízét vigyék magukkal a gyerekek, baráti kézfogással zárult a piros zászlóért folyó küzdelem. Fél órába is annyi üzenetet sűrítettek a vásárhelyi Hód-Baranta tagjai legutóbbi toborzó programjukon az Égbőlpottyant Evangélikus Óvodában, hogy öröm volt nézni a gyerekek lelkesedését. Mindjárt az íjász bemutató hatásosra sikerült, a játékos csata gondolata pedig annyira lelkesítő volt, hogy a bemelegítést eszükbe sem jutott ímmel-ámmal csinálni. Feltüzelve érkeztek az ellenfél elé.

Légy a valóság részese

A Serház téri, folyamatosan fejlesztett bázisán működik és edz hetente háromszor az Alföldi Szabadidő Egyesület Hód Baranta Szakosztálya; márciustól már óvodás és általános iskolás csapataikba is várják a lelkes gyerekeket. Az óvodások nyelvén kitűnően értő Bálint Aliz, a Hód Baranta csoportvezetőjeként azt hangsúlyozta, hogy az óvodások mozgáskultúrája még kevésbé fejlett iskolás társaikhoz képest, leginkább alapozó gyakorlatokkal készülnek a későbbi küzdelmi játékokra és eszközös vívásokra. Különféle ügyességi, népi játékokkal, mondókákkal, zenével, néptánccal hangolódnak.

A szakosztályt vezető Bereczky Bence hozzátette, érdemes a lehető leghamarabb elkezdeni a fejlesztést, a gyerekek döntő többsége ugyanis a valóság helyett a digitális, az elektronikus eszközök kínálta világban él, ott tölti szabadidejének javát. 

Edzeni a testet és az elmét

Számtalan alapvető feladatban sem jártasak a hozzánk érkező 12-13 évesek közül sokan, részben ezért született meg az alapozó csoportok ötlete. Úgy vélem, a gyerekeknek szüksége van a mögöttes tartalmakra, nálunk a magyar népi kultúra adja ezt meg

 – hangsúlyozta Bereczky Bence. A heti rendszeres edzések jótékony hatása között említette, hogy miután az íjászathoz vagy a botforgatáshoz mindkét kezüket használják, az fejlesztően hat az elmére. Tehát azon túl, hogy egy bátor közösség tagjaként edzettek, erősek lesznek a gyerekek, a tanulmányokban is sokkal jobban tudnak teljesíteni. Fontos, hogy a komoly edzések mellett mindig figyelnek a test-lélek és szellem egyensúlyára.

A találkozások ideje

A 7 és 12 év közöttieket a Szilaj csikó csoportba várják majd heti két edzésre hétfőnként és szerdánként 16 óra 30 perctől másfél órás edzésekre, főként népi játékokkal és íjászattal. A 4-6 éves korosztályt pedig a Kis pej csoport fogadja, ők péntekenként találkoznak ugyancsak délután fél öttől fél hatig, hogy népi játékokkal és egyéb eszközökkel ismerkedjenek. A beiratkozás és az első közös edzés március 1-én, pénteken 16 óra 30 perctől lesz. Bővebb információ a Hód Baranta közösségi oldalán, a [email protected] e-mail címen, illetve a 30/573-2026-os telefonszámon kérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában