Helyi életstílus

2024.01.03. 17:30

Nevezetes nagy fák a Tisza mentén

Tábori Szilvia

Különleges történeteket rejt a 10 kilométeres ártéri túra.

Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park/Facebook

Mindig különösen szép számú érdeklődő kíséri el Albert András természetvédelmi őrkerületvezetőt a Nevezetes nagy fák a Tisza mentén nevű túrára. Ezúttal január 20-ára, szombatra hirdette meg a nagyjából 10 kilométeres ártéri kalandozást a Mártélyi Tájvédelmi Körzetet is kezelő Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága. A vezetett túra ártéri mocsárréteken, fás legelőkön át halad, miközben rendkívüli méretű fákat keresnek fel a résztvevők és tájtörténeti érdekességekkel ismerkednek. A túravezető Albert András kitűnően ismeri a hullámtér sajátosságait, múltját és jelenét. Az ártéri jellegzetességek mellett a korabeli vízgazdálkodásról, természetvédelmi szempontokról, legeltetéses gazdálkodásról is sok érdekességet mesél. A túrán megismerhető tekintélyes méretű nyárfák is különleges történeteket őriznek. A Mártélyi Tájvédelmi Körzet legnagyobb fáinak törzskerülete öt-hat méter feletti, magasságuk gyakran eléri a negyven métert. Egy országos adatbázis szerint itt található az ország legméretesebb fája, törzsének átmérője tíz méternél is több.

A találkozási és indulási helyszín ezúttal is Hódmezővásárhelyen a Bodzási út vége. Jelentkezni kizárólag online jegy vásárlásával lehet, amelyet a helyszínen a túravezetőnek kell bemutatni. Részletek a Kiskunsági Nemzeti Park weboldalán a programok menüpontban, illetve a Nevezetes nagy fák a Tisza mentén elnevezésű facebook eseménynél.  A tervezett táv 10 kilométer, nagyjából 4 óra. A túrával kapcsolatos kérdésekkel Albert András elérhető a 06 30 481 2887-es telefonszámon, valamint az [email protected] elektronikus levelezési címen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában