A 88 éves vásárhelyi Aczél Ferenc kupákat, érmeket nyert

2024.02.23. 08:40

Még idén is szeretne repülni

A vásárhelyi Aczél Ferenc betöltötte 88. évét, de tavaly még szinte ifjan, 87 esztendősen szerepelt a vitorlázórepülők országos viadalain a vintage kategóriában. Nyert két kupát és három érmet, nagy vágya, hogy idén is a levegőbe emelkedhessen a versenyeken. Ezért minden követ megmozgat. Vallja: az előrehaladott kor és betegség miatt még nem történt baleset, a balesetek műszaki és pilótahibára vezethetők vissza.

Aczél Ferenc tavaly is kupákat és érmeket nyert az országos versenyeken. Feri bácsi ma is naponta szobabiciklizik, tornázik és úszik. Fotó: Imre Péter

Nem először ültem a vásárhelyi Aczél Ferenc otthonának ebédlőjében, és az apropót mindig az adta, hogy az egykori villanyszerelő, úszó és vízilabdás beszámolt legújabb sikereiről, amit vitorlázórepülőként a sportág versenyein elért. Így történt legutóbb is, 2023-as termésként két serleg és három érem sorakozott az asztalon. 

Fotó: Imre Péter

Legifjabb és legidősebb

Az évet négy szakaszra osztják nálunk, ebből háromban értem el dobogós helyezést a vintage kategóriában: egyéniben a tavaszit és a nyárit megnyertem, az ősziben harmadik lettem, csapatban pedig a szatymazi klub tagjaként két kupát vehettem át a budapesti Danubius Hotelben tartott díjkiosztón 

– mondta Aczél Ferenc, azt is elmesélve, hogy a legifjabb pilótát, a 14 éves Szabó Mátyást – a szövetség elnökének, a szatymazi reptér tulajdonosának, Szabó Péternek a fia – és őt együtt is bemutatták a jelenlévőknek, és köszöntötték őket. Feri bácsi életkorával Európában is a legidősebb jegyzett, komoly versenyeken induló vitorlázórepülő.

Utólag azt kívánom Mátyásnak, hogy hozzám hasonlóan az én koromban is legyen még aktív, tisztelje és szeresse a repülést

 – jegyezte meg. 

Fotó: Imre Péter

Vizsgálat és vélemény

Nem vagyok felhőtlenül boldog, mert elküldtek a vasútegészségügyhöz felmérésre, és a vizsgálatok eredményeként felfüggesztették az indulási jogomat. Nem értek egyet, úgy gondolom, veszély nélkül repülhetnék. Ha úgy érzem gond van, nem bírom, nem ülök gépbe 

– közölte bosszankodva. Hozzátette: Ausztráliában felnőttnek nézik, tekintik az embereket, és ennek eldöntését rábízzák a pilótára. 

Foglalkoztam a témával, átbogarásztam a statisztikákat, amik arról árulkodnak, hogy a repülésben idős kor, egészségromlás miatt nincs, nem fordul elő baleset, a szerencsétlenségeket szinte mindig műszaki vagy pilótahiba magyarázza 

– érvelt maga mellett Feri bácsi. Hozzáfűzte: áprilisban rajtol a szezon, bízik benne, hogy addig rendeződik az ügye, mindent megtesz érte.

Persze, hogy repül idén is, amíg járni tud, addig repülni fog

 – jegyezte meg a felesége, Katival 15 éve alkotnak egy párt. 

Fotó: Imre Péter

Rendszeresen sportol

Aczél Ferenc nem csupán arra gondolt, hogy kapcsolatait megmozgatva elérje, újra vizsgálják meg, és ha lehet, kapjon rajt-, vagyis felszállási engedélyt. A hétköznapokon is mindent megtesz egészsége, kondija megőrzéséért: napi rendszerességgel „fárasztja” szobabiciklijét, tornázik és feleségével eljárnak úszni is.

Légi kaland

2014 augusztusában invitált az akkor 79 éves Aczél Ferenc légi kalandra. Igent mondtam, egy kétszemélyes Falke MoVi kombinált motoros és vitorlázó repülővel emelkedtünk a magasba a Szatymaz Airportról. Fantasztikus, felejthetetlen élmény volt, sok embernek meséltem már el, milyen nagyszerű utazás volt, milyen furcsa volt felülről, terepasztalként látni a tájat. De ambivalens érzések voltak bennem: fent, hogy jó lenne már talajt érni, leszállva, hogy jó lenne újra repülni. Ha megint hívna, vállalkoznék az újabb légi kalandra.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában