Fogyatékkal élő tanulók versenyeztek Vásárhelyen

2024.02.28. 16:20

Úszás közben könnyebben eltűnnek az akadályok

Fogyatékkal élő, tanulásban, illetve értelmileg akadályozott, látás- és hallássérült tanulók vármegyei úszóversenyét rendezték meg Vásárhelyen. Diákok és oktatók egy emberként örültek egymás sikerének.

Tábori Szilvia

A XI. Fogyatékkal Élők Sport és Szabadidős Megyei Úszóversenyét rendezték meg a Gyarmati Dezső Sportuszodában. Fotó: Tábori Szilvia

A sport, köztük az úszás az egyik legkiemelkedőbb terület a sérült gyermekek tehetséggondozásában; jótékonyan hat a légzőszervi működésre, az idegrendszerre, serkenti az agyműködést, miközben támogatja a személyiségfejlődést. Ennek fokozatosságát kiválóan irányítják és segítik az eltérő nevelési igényű, többek között autizmussal élő gyermekekkel foglalkozó vásárhelyi Aranyossy-iskola testnevelői – nyilatkozta lapunknak Csordás-Makó Ildikó, az Aranyossy Ágoston Református Óvoda, Általános Iskola és Szakiskola igazgatója annak apropóján, hogy a vásárhelyi intézmény szervezte meg a XXI. Fogyatékkal Élők Sport és Szabadidős Megyei Úszóversenyét február 28-án, szerdán.

A Gyarmati Dezső Sportuszodába 68 fogyatékkal élő, tanulásban, illetve értelmileg akadályozott, látás- és hallássérült sportoló érkeztek 12 megyei iskolából. A rendezvényt szervező testnevelő tanár, a sajátos nevelési igényű gyermekekkel foglalkozó Fekete István szerint esetükben kulcsfontosságú hogy megtanuljanak magukra, a feladatukra koncentrálni és ne a mellettük úszó társukra, vagy a külső környezetre figyelni. Emiatt legtöbbször náluk hosszabb a felkészülési idő, mint a normál, többségi iskolába járó diákoknál. 

 A fogyatékkal élőknél fontos az egyéni megszólítás, a lelkük ápolása, különösen egy felfokozott hangulatú versenyhelyzetben, ahol mindannyian nyerni szeretnének. Figyelünk egymásra, mindig megtapsoljuk társainkat, gratulálunk a másiknak, ügyelve arra, hogy ne legyen a gyermekekben feszültség, csalódottság, ha esetleg érem nélkül ér véget az úszóverseny

 – hangsúlyozta az edző-oktató. 

Azt már a Toponári Gábor, a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége ügyvezető elnöke mondta el: a víz az egyik leghatékonyabb közeg, ahol minden olyan mozgás elsajátítható, amelyre a mindennapokban szükségünk van. 
Ráadásul a medencében könnyebben eltűnnek az akadályok.

A 21. Fogyatékkal Élők Megyei Úszóversenyén remek teljesítmények mellett nagyon jó hangulatban telt a délelőtt a Hódmezővásárhelyi Gyarmati Dezső Sportuszodában.

A versenyen legeredményesebb intézmény az Aranyossy Ágoston Református Óvoda, Általános és Szakiskola csapata lett a maga 33 érmével, amelyből 20 arany, 8 ezüst és 5 bronzot hoztak “haza” az Intézmény diàkjai.

Utánuk következett a szegedi Klúg Péter Óvoda, Iskola és Szakiskola csapata 20 fényes medalionnal. Felért a képzeletbeli dobogóra a hódmezővásárhelyi Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola és Szakiskola csapta a maga 17 fényes érmével és értékes helyezéseivel. A legfiatalabb versenyző 7 éves volt, a legidősebb pedig a 60 év feletti korosztályt erősítette!

A verseny legeredményesebb úszója kapta idén is a Megyeri Attila emlékkupát, aki idén az Aranyossy Ágoston Intézmèny színeiben úszó Galamb Dániel lett – mindhárom versenyszámát megnyerve, szép úszással. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában