Helyi életstílus

2024.03.11. 21:00

Ébred az erdő alja

Szabó Imre

Ilyen csodákat is láthatunk a Maros menti erdőkben. Fotó: Balla Tihamér

A tavaszi napfény hatására élettel telt meg a Maros-ártéri erdők avarszintje, gyors ütemben ébred a növény- és állatvilág – hívja fel a figyelmet a Körös-Maros Nemzeti Park honlapja.

A cserjeszinten és az avarszinten előforduló növények már kora tavasszal megélednek, mert rügyfakadás előtt, a csupasz ágak között még sok napfény lejut a talajfelszínre az erdők belsejében is. Ilyenkor a száraz levelek alatt, talajban lapuló hagymás növények intenzíven hajtani kezdenek, hogy levelet, szárat fejlesszenek, virágozzanak, termést érleljenek, mielőtt a fák lombja árnyékba borítaná újra az erdő alját. A hamar jött enyhe időnek köszönhetően a marosi erdőkben mostanra előbújtak a ligeti csillagvirágok és kék virágaikkal díszítik az erdők alját. Sok helyen virítanak az árvacsalánok ciklámen színű virágai, a salátaboglárkák pedig fényes citromsárga szirmaikkal csalogatják a rovarokat. 

Szembetűnhet az is, hogy ízeltlábúak, hernyók, alacsonyabb rendű apró élőlények sok-sok ezer példánya futkos a talpunk alatt. Az itteni erdők tavaszi gombái ugyancsak előbújtak, a kucsmagombák különböző fajaival találkozhatunk, de ha szerencsénk van, a ritkán előforduló, és szinte valószerűtlenül élénk színű, piros csészegombákat is megpillantunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában