Napszínes

2024.03.06. 21:30

Vadludak ezrei a Csanádi pusztákon

Szabó Imre

Repülő nagy lilik csapat. Fotó: Balla Tihamér

Legalább kétezer vadlúd tartózkodik jelenleg a Csanádi puszták részterületének egyik legértékesebb vizes élőhelyén, a Nagy-Zsombék mocsarában. A természetbarátok a Makói-úti kilátóból is könnyedén megfigyelhetik a zsombékban tartózkodó csapatot, amely nagy lilikekből és nyári ludakból áll – hívja fel a figyelmet honlapján a Körös-Maros Nemzeti Park.

Az, hogy ilyen sokan vannak, annak köszönhető, hogy mind a nyári ludak, mind a nagy lilikek fejlett szociális képességekkel rendelkeznek. Társas madarak, egyedül nem is érzik jól magukat, a családok szorosan összetartanak. A vonulás során ezekből a családokból verődnek össze a még nagyobb, több százas, vagy több ezres csapatok. Érdekes az is, hogy amikor felszállnak, minden madár ugyanabba az irányba indul. Legelés közben is jól megfigyelhető, ahogy a seregnyi madár azonos tempóban, azonos irányba lépegetve csipegeti a növényzetet.

A látványon túl a vadludak riasztóhangja sem mindennapi. Ezt jól hallhatjuk, ha például a megfigyelt libacsapat fölött egy portyázó rétisas jelenik meg. Az egytagú, rövid, de igen éles vészjelzésre egy csapásra elnémul a libasereg és fürkészően emelkedik a magasba minden libafej.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában