Helyi életstílus

2024.04.25. 07:00

Sándorfalva értékeiről forgatnak filmet

Timár Kriszta

A seprűkészítés is a sándorfalvi értéktár része, így arról is forgattak az imázsfilmhez. Fotó: Török János

Az Agrárminisztériumban 2023-ban írt ki pályázatot nemzeti értékek és hungarikumok népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására. A kiírásban Sándorfalva 2 millió forintot nyert, amiből a helyi értéktárban szereplő értékeikről forgatnak imázsfilmet. A forgatás már el is kezdődött, a filmet lapunk fotóriportere, Török János készíti. 

A sándorfalvi értéktár több tucat ételt, épületet, helyszínt, természeti értéket, szakmát és örökséget tartalmaz. Így bemutatnak például különböző kereszteket, a helyi templomot, a Fehér-tó Sándorfalvához tartozó részét, illetve a szintén helyi értéknek számító földiepret, mézet, csőregét vagy marhapörköltet. De forgatnak a seprűkötésről is, amivel ugyan már csak egy üzem foglalkozik, de ahogy Gajdosné Pataki Zsuzsanna polgármester fogalmazott, így tudják ezt a mesterséget az utókor számára fenntartani és bemutatni, hogy filmmel őrzik meg az emlékét.

DSC_1459__
A forgatás már el is kezdődött, a filmet lapunk fotóriportere, Török János készíti. 

Török János lapunknak elmondta, a kész film nagyjából 4 perces lesz, így minden érték csupán pár másodpercre villan fel a képeken. Ennek ellenére bőséges nyersanyagból tud válogatni a vágás előtt, hiszen mindenről 15-20 percet vett fel. Drónnal és fényképezőgéppel készülnek a felvételek, a munkával kapcsolatban pedig kiemelte, minden szereplő nagyon lelkesen és készségesen állt a forgatáshoz. Az elkészült alkotást május végéig bemutatják Sándorfalván, a vetítésen az ehető értékeket meg is lehet majd kóstolni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában