Döbbenetes rekord: ilyen korán még sose indult a szezon, mint idén

2024.05.23. 18:50

Május 22-én elkezdték szedni az őszibarackot Bordányban Bálinték

Döbbenetes rekord született: ilyen korán még sose indult barackszezon, mint idén. A nagyon enyhe, fagymentes télnek és tavasznak köszönhetően már a hét elején leszedték az első őszibarackokat Bordányban. A bőséges termésnek árnyoldalai is vannak. A környék egyik legnagyobb baracketermesztője szerint kiváló lesz a termés, ami le fogja nyomni az árakat.

Arany T. János

Ilyen korán még sose kezdték szedni a barackot Bálint Lászlóék. Kilenc nappal döntötték meg a korábbi rekordot. Fotó: Török János

Ilyen még soha nem volt! 

– fogadott minket Bálint László, Bordány egyik legnagyobb baracktermesztője. Május 22-én a budapesti nagybani piacon őszibarackot árultunk. Kilenc nappal döntöttük meg a korábbi rekordot. 2007-ben május 31-én kezdődött a szezon – mondta. Míg Bálint gazda fia, Máté befutott a kistraktorral és a ládákkal, amelybe péntek reggel elkezdik szedni a barackot, a korai szezonkezdet okairól beszélgettünk.

Az enyhe, fagymentes télnek köszönhetően a bordányi Bálint László és fia, Máté már elkezdték szedni a barackot. Fotó: Török János
Az enyhe, fagymentes télnek köszönhetően a bordányi Bálint László és fia, Máté már elkezdték szedni a barackot. Fotó: Török János

Volt 4-5 necces éjszaka

A bordányi gazda azt mondta, amióta az eszét tudja, barackkal foglalkozik. Több mint négy évtizede termeszti a gyümölcsöt. Fia, Máté és lányai, vejei is barackkal foglalkoznak. Családi szinten ők Bordány egyik legnagyobb baracktermesztői. A korai szezon egyik oka a rendkívül enyhe tél. Február utolsó napjaiban már virágoztak a fák, 10-12 nappal hamarabb, mint szoktak.

– Én akkor azt mondtam, idén nem lesz barack, mert hat hétig, március elejétől április végéig ki volt téve a fagynak a barack. Volt 4-5 necces éjszaka – mesélte.

Az olaszok megsínylették

Április 20-án elkezdett éjfélkor fagyni, mínusz 3 fok volt, néztem a radarképet, mindenhol felhő borította az országot kivéve nálunk. Aztán itt is beborult. Ha akkor nem jön az a felhő, alig lett volna barack 

– magyarázta. Még a mostani eső is jól jött, Bordány térségében esett a legtöbb, 20 milliméter, bár a tavalyi csapadékmennyiségtől még így is el van maradva a térség. Néhány olasz fajta így is megsínylette az áprilisi hideget, nem bírták az 1-2 fokot sem, de Bálint László nem panaszkodik. A fák roskadoznak a gyümölcstől. A Starcrest őszibarackot már a hét eleje óta szedik, becslései szerint 200-300 szem barack van egy fán.

Sok gyümölcs lesz az idén

A bőséges termésnek árnyoldalai is vannak a termelő szempontjából. Egyelőre a tavalyi áron adják a barackot, de ez valószínűleg nem sokáig lesz így. Mivel a korábbi években elfagyott a hazai barack, még mindig rengeteg import érkezik az országba, amire a korábbi években leszerződtek a kereskedők. Erre jön rá a hazai termés, ami túlkínálatot okoz majd. Sok gyümölcs lesz az idén, a barack egészen szeptemberig terem fog. A bordányi gazda szerint 10-20 százalékkal lesz olcsóbb a gyümölcs, mint tavaly. De legalább bőven jut belőle pálinkának.

A legfontosabb termesztőkörzet 
Az őszibarack egész világon népszerű gyümölcs, és számos országban termesztik. 2021-ben az éves termés mennyisége meghaladta a 25 millió tonnát. A világ legnagyobb őszibarack termelői közé tartozik Kína, Spanyolország, Olaszország, Törökország és az Egyesült Államok. Hazánkban mintegy 2466 hektárról takaríthatják be a termést a gazdálkodók. A legfontosabb termesztőkörzet Csongrád-Csanád vármegyében található, ahol az ültetvények felülete meghaladja az 1070 hektárt. Bálint László, Bordány egyik legnagyobb baracktermesztője családi szinten 36 hektáron foglalkozik a gyümölccsel.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában