Helyi életstílus

2024.05.17. 08:00

Romániában dicsérik Makót és a Hagymatikumot

Újabb, ezúttal román nyelvű romániai lap szól elismerően Makóról és a Hagymatikumról. A fürdőt vezető Gergely Gábor azt mondja, a cikk nem fizetett hirdetés, azt sem tudja, ki a szerzője.

Szabó Imre

Továbbra is a nyugat-romániai turisták kedvelt célpontja a makói Hagymatikum – írja a kolozsvári lap. Archív fotó: Szabó Imre

A magyar fürdők a román tengerpartnál is népszerűbbek. A kolozsváriak négy órát vezetnek az alacsony árakért és a jó körülményekért a szomszédban – írja a makói Hagymatikum fürdőről a Ştiri de Cluj , azaz a Kolozsvári Hírek című helyi, román nyelvű hetilap. Hozzáteszik, hogy a húsvéti szünetben ellepték a makói termálfürdőt a román turisták. Az írást a Mandiner vette észre és szemlézte, mi pedig ez utóbbi anyagot a városba látogató vendégeket megcélzó hivatalos turisztikai fb-oldalon, a Visit Makón találtuk meg azzal a kísérőszöveggel, hogy ennek kapcsán büszkék lehetünk a fürdőre és az ott dolgozókra.

A szerző azt írja, az ünnepek alatt a magyarországi Makó városában románul beszéltek. Ami nem túl nagy város, de rendkívül barátságos, tiszta és csendes, és változatos szálláslehetőségeket kínál az Európában egyedülálló építészetéről híres Hagymatikum közelében vagy attól távolabb. Hozzáteszi, a szállásárak több mint megfizethetőek – erre példákat is hoz. Azt is megjegyzi, egy nap költsége itt nem haladja meg a 200 lejt (mostani árakon nagyjából 15 ezer forint) fejenként, és a turisták szerint ebben a pénzben benne van az étel, az ital, a belépő a strandra és még az útiköltség is. Külön megemlíti, lejben mennyibe kerül a fürdőbelépő, illetve az ott kapható ebéd vagy egy lángos.

A cikket a városban készült fotók illusztrálják. A legtöbb természetesen a Hagymatikumot ábrázolja, de látható a Maros-parti lombkoronasétány is. Mindkettőt részletesen bemutatja, illetve szól arról is, hogy a híres építésznek, Makovecz Imrének a keze nyomát sok épület viseli magán – ennek illusztrációjaként a Hagymaház látható az egyik fényképen. 

A dicséretözönt olvasva az emberben felmerül, nem reklámcikkről van-e szó. A Hagymatikum megbízott igazgatója, Gergely Gábor érdeklődésünkre ezt határozottan cáfolta.

– Nem fizettünk érte. Azt sem tudom, ki írta – mondta.

Tisztábbak és illedelmesebbek vagyunk

A Mandiner a cikkhez fűzött román nyelvű kommentekből is idéz. Ezekbe mi is belenéztünk; a szerzővel persze nem mindenki ért egyet, de az egyik hozzászólás szerint „el kell ismernünk, civilizáltabbak nálunk, tisztábbak és illedelmesebbek”. Egy másik azon bosszankodik, hogy a román tengerpart szinte semmit nem fejlődött és ebben még a bolgárok is jobban állnak. Egy harmadik pedig megjegyezi: ideje abbahagyni a magyarok szidását, mert kell még ötven év ahhoz, hogy olyanok legyünk, mint ők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában