Helyi érték

2023.07.12. 20:27

A kastélypark éke

Kiss Anna

Tündérrózsákból készült szőnyeg Deszken. Fotó: Gémes Sándor

Hétfőn Deszkre vezetett utunk Gémes Sándor fotós kollégámmal a deszki kórházba. A Gerliczy-kastély épületében működő intézmény ugyanis az egyetem részeként működik a továbbiakban, ahogyan már beszámoltunk róla a napokban. Te­­hát ezért jártunk Deszken, ahol a héthektáros kastély­park igazai felüdülés volt számunkra a hatalmas ár­­nyas fákkal, valamint azzal a tóval, amelyet tavirózsa, vagy más néven tündérrózsaszőnyeg borított. 

Fotó: Gemes Sandor


Kollégám természetesen nem bírta ki, hogy ne fotózza le a pompás virágokat és elegáns leveleiket, amelyek különleges díszei az egészségügyi intézménynek. Bár tény, hogy ebbe az épületbe nem vidámkodni járnak az emberek, de úgy vé­­lem, hogy a park látványa némi szépséget hoz a betegek nehéz napjaiba, és a szebbnél szebb növények látványa megnyugvást, energiát, örömöt hoz az életükbe. Hiszen ahogyan Jane Goodall angol származá­­sú etológus és antropológus is mondta, mindannyiunknak örö­­­­met szerez a minket körülvevő természet szépsége, ha képesek vagyunk meglátni. 
Egyébként a tavirózsák amellett, hogy csodás látványt nyújtanak, kiváló borítást adnak leveleikkel, ezzel gátolva a tavak túlmelegedését és az algák elszaporodását. De a víz alatt még fejlődőben lévő leveleik a tó oxigén-utánpótlásában is fontos szerepet játszanak. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!