Helyi érték

2023.10.03. 19:51

A lakosok bővíthetik az értéktárat

Darók József

A szentesi paprika már hungarikum. Fotó: Szentesi értéktár

A mindennapjaink részévé vált értékeink szépen eltűnnek, átalakulnak, nagyon nehezen tudjuk megőrizni a jövő számára. Ezért van szükség az értéktárra – Szentesen is. A hónap végéig javasolhatunk újabb értéket a „szentesikumok” sorába.

Szentesen is egyre terebélyesedik az épített, az agrár-és élelmiszergazdaság,  ipari és műszaki megoldások, a természeti, a kulturális vagy a hagyományos gasztronómiai értékeink listája. Erről tartott előadást Móra József önkormányzati képviselő a könyvtárban.

Nem kifejezetten a régi értékek megőrzéséről szól az értéktár, például Koszta József hagyatéka is mindennapjaink egyik kulturális öröksége, amelyet bárki a múzeumban megnézhet. Vagy használjuk is mindennap, mint például a Hősök erdejét, de azt is látni kell, hogy ezek az értékek, ha nem vigyázunk rá, egy idő után elértéktelenednek. Tesszük a dolgunkat, már itt Szentesen is rendelkezünk olyan értékekkel, amelyek a hungarikumok gyűjteményét gyarapítják

 – magyarázta Móra József. Ide tartozik a szentesi paprika, a rózsa naspolya.

A hungarikumokhoz vezető út piramisszerűen épül fel, alsó részén vannak a helyi értéktárak, felette a megyei, abból lesz a hungarikumok gyűjteménye.

A városban értéktár bizottság nem alakult, az önkormányzat oktatási és kulturális bizottsága hoz döntést, mi kerüljön be a polgárok javaslatai alapján. A város honlapján megtalálható a Szentesi értéktár, minden eleméről fényképes, hosszabb-rövidebb szöveges ismertetővel. Ezeket vette végig előadásában a képviselő, kezdve a kulturális örökségek között a szentesi feketekerámiával, Bese László és Pardy István munkásságával. 

A szentesi polgárokra bízzák, mi kerüljön be, javaslatot minden évben április, illetve október hónapok végéig tehetnek a [email protected] e-mail címen, megfelelő indoklással ellátva, majd a kijelölt bizottság dönt arról, hogy méltónak találja-e, hogy a helyi értéktár része legyen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!