Örökségünk

2019.09.20. 12:15

Iskolai relikviák az Emlékpontban

Úgy vélték, a munkásmozgalom eseményeit megörökítő tábláknak nem a református oktatási intézményben van a legjobb helye, hanem a város 1945 és 1990 közötti, rendszerváltás előtti történetével foglalkozó Emlékpontban.

Munkatársunktól

Az egykori vásárhelyi Szántó Kovács János Általános Iskolában, ma az Ótemplomi Református Egyházközség működtette Aranyossy Ágoston Óvoda és Általános Iskolában a korábbi padlás felé vezető lépcsőfordulóban két emléktábla volt látható. A Szék utcai épület felújítása során a padlásból tetőteret alakítanak ki, a munkásmozgalomhoz kötődő emléktáblák pedig az Emlékpontba kerültek.

– Az emléktáblákat korábban is csak a gyerekek láthatták, hiszen a padlás felé vezető lépcső mentén voltak elhelyezve – mondta Bán Csaba, az Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze. Hozzátette: úgy vélték, a munkásmozgalom eseményeit megörökítő tábláknak nem a református oktatási intézményben van a legjobb helye, hanem a város 1945 és 1990 közötti, rendszerváltás előtti történetével foglalkozó Emlékpontban.

A két táblán a következő feliratok olvashatók: „Mint éhesnek az újsütet kenyér / ha éhségének kínja háborog / úgy született az eszme e fehér / falak között, munkások, magyarok / vásárhelyi rögök nehéz kalásza / ringatván magán az érlelő időt / csapj föl hát te is dús aratásra / vándor, ki elmegy e falak előtt. Ebben a házban született a hódmezővásárhelyi szociáldemokrata mozgalom.” És a másik: „E házban talált elvtársakra Bokányi Dezső (1871–1940) a magyar munkásmozgalom kiemelkedő képviselője, aki a vásárhelyi szocialista mozgalom kibontakozásán munkálkodott.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!