Helyi gazdaság

2012.02.02. 20:25

A kicsik alig cafeteriáznak

A cafeteria-rendszer átalakítása miatt kevesebb vállalkozás nyújt béren kívüli juttatást alkalmazottainak.

Munkatársunktól

Az elmúlt években már megszokott étkezési, valamint közlekedési hozzájárulás mellett az idén debütáló SZÉP-kártya jelenleg a 3. leggyakoribb cafeteriaelem a kkv-knál – mondta el [namelink name="Németh László"], a K&H Kkv marketingfőosztály-vezetője.

700 hazai kisvállalkozás vezetőjét kérdezték meg még decemberben, és kiderült: az idén életbe lépő cafeteriaszabályozások érzékenyen érintik a vállalkozások által nyújtott béren kívüli juttatásokat. Mintegy 10 százalékkal, 53 százalékra csökkent azoknak a cégeknek az aránya, amelyek a jelenleg alkalmazható béren kívüli juttatások valamelyik formáját nyújtani kívánják dolgozóiknak. Ez az elmúlt évek eddigi legalacsonyabb értéke.

Az étkezési hozzájárulás továbbra is őrzi elsőségét, a vállalkozások 36 százaléka számol vele. A közlekedési hozzájárulás a második leggyakrabban alkalmazni kívánt béren kívüli juttatás: a kkv-k negyede nyújtja dolgozóinak idén. A Széchenyi Pihenő Kártyával minden 10. kkv számol.

A kkv-vezetők elmondása alapján az is látható, hogy a cégmérettel párhuzamosan növekszik a béren kívüli juttatásokat nyújtó vállalkozások aránya. Míg a mikrovállalkozások kevesebb mint fele alkalmazza a cafeteriaelemeket, addig a kisvállalkozásoknál 58, a középvállalkozásoknál pedig 64 százalék az arány. Főként a nagyobb cégek sajátossága az egészségpénztári, illetve az önkéntes nyugdíjpénztári befizetés: az egészségpénztári befizetést a középvállalkozások 20 százaléka, nyugdíjpénztári kiegészítést pedig a 17 százalékuk tervezi nyújtani az alkalmazottaknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában