Helyi gazdaság

2013.08.20. 12:19

Már ötfős vállalkozások is gondolkodhatnak tőkebevonásban

Fontos előny más finanszírozási formákhoz képest, hogy a tőkebevonás nem igényel magánforrást, fedezetet, vagy más saját pénzügyi eszközt, illetve hátteret.

K. A.

Bővítette tőkeprogramját a Széchenyi Tőkebefektetési Alap (SZTA): olyan hazai mikro- és kisvállalkozások is fogadhatnak be tőkét, amelyek eddig a korábbi szabályok miatt nem pályázhattak fejlesztési forrásokra. Ezen túl ott is szabad lesz a pálya, ahol a stabil működés ellenére sem gondolták volna, hogy a tőkebevonás azon a szinten is működőképes megoldás lehet.

Az SZTA konstrukciói átalakultak. Míg a 25 fős foglalkoztatási szinten ezután jóval magasabb tőkeinjekcióhoz lehet jutni, addig a 100-200 ezer eurós fejlesztési forráshoz ma már a legalább öt főt foglalkoztató – vagy ezt a létszámot 2 éven belül elérni ígérő – vállalkozások is hozzáférhetnek.

A tőkekihelyezés esetenként az alsó küszöb, 100 ezer euró alatt is lehet, bár a 75 ezret mindenképpen el kell érnie. Emellett az SZTA nyújthat tagi kölcsönt is, melynek összege legfeljebb a befektetett összeg kétszerese lehet. Fontos előny más finanszírozási formákhoz képest, hogy a tőkebevonás nem igényel magánforrást, fedezetet, vagy más saját pénzügyi eszközt, illetve hátteret. Ami számít, az maga a vállalkozás: milyen piaci lehetőségei vannak, ezek hogyan használhatók ki a növekedés érdekében, mennyire felkészült a cég és annak vezetése, milyen piacismerettel és partnerkapcsolattal rendelkezik, és ezekben mekkora a potenciál. Ez mellett továbbra is szerződésben rögzített lehetőség az üzletrész visszavásárlása.

A kis összegű tőkebefektetések gyakorlata azt mutatja, hogy a "tipikus" befektetési célpont, a több éve stabilan működő, nagyrészt a hagyományos iparágakban termelő vagy szolgáltató cég, meglévő ügyfelekkel és beszállítói körrel, jelentős piacismerettel. Képes a folyamatos fejlődésre, alkalmazkodásra, és tőkeigénye is a lehetőségek hatékonyabb kihasználását jelzi. Célja, hogy néhány tízmillió forintnyi tőke bevonásával valós jövedelemtermelő piacbővítést, ügyfélszerzést vagy kínálatbővítést, innovációs eredményeket érjen el, és be is tudja mutatni, ezt hogyan lenne képes végrehajtani.

A Széchenyi Tőkealapnál gyakran tapasztalják, a legtöbb cégvezető aggódik, hogy vállalkozása az előkészítő átvilágítás során nem lesz tőkebefogadásra alkalmas. Azonban a hibák vagy hiányosságok leggyakrabban formai, technikai jellegűek, és mint ilyenek, javíthatók. Ami a befektető szemében sokkal inkább döntő súllyal bír, az a cég és a vezetés felkészültsége, eddigi működése, lehetőségei és rugalmassága, képessége, lendülete, mert ez a legjobb garancia a befektetés megtérülésére.

A Széchenyi Tőkealap befektetési konstrukcióiról bővebben az SZTA  honlapján (http://szta.hu/termekeink) olvashat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában