Helyi gazdaság

2014.10.15. 21:41

Nem várnak csodát a devizahitelesek

Szeged - A hitelek forintosítása után a rekordalacsony alapkamat miatt a törlesztőrészlet a 6 évvel ezelőtti szint közelébe zuhanhat. De az adósok arra számítanak, hogy az elszámoltatás után is többel tartoznak majd a banknak, mint amennyi hitelt felvettek.

Segesvári Csaba

Svájcifrank-alapú hitelt felvett olvasóink visszatérően panaszkodnak arra, hogy sokévi törlesztés után is többel tartoznak a banknak, mint amennyi pénzt kölcsönkértek. A kormány által bejelentett elszámoltatás, a hitelesek megmentése kapcsán kérdeztük olvasóinkat: vajon az eredeti hitelösszeg alá csökken-e tartozásuk, mekkora törlesztőrészlet-mérséklésre számítanak? Kérdőívünket alig 2 óra alatt 153-an töltötték ki.

 Most jó forinthitelesnek lenni

Az MNB kalkulátora szerint a 2008-ban, 12,39 százalékos forint kamaton és 2 százalékos kezelési költség mellett felvett 5 milliós hitel kezdeti havi törlesztőrészlete 65 ezer forint volt. A tőketartozás 6 év alatt 4,5 millióra csökkent. Ha ma ezt a hitelt az adós egy újabb forint hitellel kiváltaná, a havi fizetnivaló 37 ezer forintra csökkenne.

Olvasóink közül a lakáshitelesek közül vélik legtöbben úgy, hogy az elszámoltatás után is többel tartoznak majd a banknak, mint amennyi hitelt felvettek. A többség úgy gondolja, 15 százaléknál nem többel csökken a havi fizetnivalója. Akik autóhitelt vettek fel, úgy vélik, már az elszámoltatás után pénzt kapnak vissza.

Mennyire számoltak jól? Utánajártunk, mire számíthat egy 2008-ban, svájci frankban eladósodott család. A példánkban használt szegedi házaspár 2008 júliusában, a devizahitelezési dömping csúcsán vett fel 20 évre 5 millió forintnak megfelelő, svájcifrank-alapú kölcsönt. Nem véletlen, hogy a frankhitel mellett döntöttek: a bank a forinthitelt akkor 12,39 százalékos kamattal és 2,02 százalékos kezelési költséggel nyújtotta, míg a svájcifrank-alapút 5,94 százalékos kamattal adta, azonos kezelési költséggel. 6 évvel ezelőtt 140,85 forinton váltotta át a frankot a bank, így a házaspár a lakásvásárlás után 35 ezer 498 svájci frankkal tartozott.

Mi a helyzet most? A házaspár kezdeti 44 ezer 813 forintos törlesztőrészlete 6 év alatt 80 ezer 504 forintra emelkedett, miközben a tőketartozás 7,2 millió forintra hízott. Történt ez annak ellenére, hogy a család az elmúlt 6 évben több millió forintot fizetett vissza a banknak.

A kormány menetrendje szerint a nem perelő bankoknak 2015. január 15–29. között kell elküldeniük ügyfeleiknek az elszámolást, a perelő pénzintézeteknek február 14–28. között. A portfolio.hu számítása szerint az adósok tőketartozása a jelenlegihez képest 17 százalékkal, a törlesztőrészlet pedig 27 százalékkal csökkenhet. Ez azt jelenti, hogy a példában szereplő családnak a bankok elszámoltatása után a 7,2 millió forintos tartozása 5,9 millió forintra mérséklődik, a törlesztőrészlet pedig havonta 22 ezer forinttal lesz kevesebb.

A kormány célja, hogy a devizahiteleket forintosítsák. Ha az adós piaci alapon próbál 5,9 millió forint hitelhez hozzájutni, akkor azt a mostani, rekordalacsony jegybanki kamat mellett már havi 48 ezer forintért megteheti. A végeredmény biztató, a család törlesztőrészlete a 2008-as kezdetekhez képest mindössze 4000 forinttal lesz magasabb.

Ki kap vissza készpénzt? Elsősorban az autósok számíthatnak erre, náluk van a legtöbb lezárt szerződés. A visszatérítés mértékét még a gazdasági lapok is eltérően látják. 

Nyitóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában