Helyi gazdaság

2015.04.29. 14:08

Félmillió forint 2 hónapos lekötésére 7 forint a kamat

Gondolta volna, hogy ha leköt 550 ezer forintot két hónapra, akkor 7 forint kamatot kap? Ha pedig történetesen készpénzben veszi fel a hozamot, a kerekítés miatt csupán 5 forint üti a markát.

Kovács András

A múlt héten a kollégám lekötött 550 ezer forintot 2 hónapra számlavezető bankjánál, az OTP-nél. Tette mindezt az interneten keresztül és ment minden, mint a karikacsapás. Eddig csupán utalgatott, maximum telefonkártya-feltöltéssel próbálkozott, ez volt élete első online-befektetése. A menüben a lekötésnél beírta az összeget és meglepően kevés „oké"-zással teljesült is a megbízás. Nagyon elégedett volt magával, addig, amíg alaposabban meg nem nézte az elektronikus bizonylatot. Ezen az állt: a futamidő végén várható kamat 9 forint. Mi sem hittünk a szemünknek. Hirtelen felindulásunkban kérdéseket fogalmaztunk meg az OTP sajtóosztályának, ahonnan meglepően részletes válaszokat kaptunk. 

– Jól értem, hogy 550 ezer forint lekötése 2 hónapra 9 forint kamatot eredményez a futamidő végén? – hangzott az első kérdés.

Íme a felelet: „Az Ön által választott fix kamatozású, nem akciós lekötött betét esetében a kamat mértéke évi 0,01%, így a két hónapos futamidőre vetített bruttó kamat 9 forint. A kamatjövedelmet 16%-os kamatadó és a 6%-os Eho terheli, így 7 forint nettó kamat lesz a futamidő végén."


A válasz további részéből kiderült, ha egy kis kutakodással, indítható akciós lekötés is. Pontosan ilyen a 2 hónapos futamidejű Direkt betét, melynek éves kamata erre az összegre harmincszoros, vagyis 0,30 százalékos hozamot eredményez. „Az elérhető bruttó kamat az Ön által lekötött összeg esetében már 275 Ft." Hangsúly a „már"-on van, nettósítva ez persze csupán bő 200 forint.

Van az OTP-nél speciálisan, egy adott számlacsomagnál elérhető lekötött betét, ilyen például a Net számlacsomag és jegybanki alapkamathoz kapcsolódó Net lekötött betét. Itt már bruttó 2200 forint járt volna a féléves futamidő végén.

Gyanítjuk, a szóban forgó, egyszerűbb számla ezt nem tudja, sem a rendszeres havi pénzmozgás, sem a jellemző a záróegyenleg nem üti meg a magasabb osztályba lépés szintjét. Még kevésbé üti meg a következő lépcsőt. Nevezetesen a Prémium vagy Prémium Plusz számlacsomagét, ahol bruttó kamat 3575 forint a 6 hónapos futamidő végén.


Megkérdeztük azt is, ha autóvásárlás miatt egy héttel a futamidő előtt feltörik a betétet, mínuszban is átmehet-e az ügyfél? Gondoltuk, a kilenc – nettó hét – forintot könnyen megeszi a kezelési költség. Ám nem. „A betét feltörése esetén a bank kamatot nem térít, de a teljes tőkeösszeg az ügyfél számára elérhető."

Reálérték Az OTP joggal hangsúlyozza, hogy a kamat mellett figyelembe kell venni a pénz értékállóságának megőrzését, s ebben nagy segítség a valóban alacsony infláció. „Értéke negatív, azaz inflációval szemben deflációval számolhatunk, ami azt jelenti, hogy a pénz az alacsony betéti kamatszintek mellett is megőrzi, sőt növeli értékét."
Azt is megkérdeztük, vagy inkább megállapítottuk, hogy az ilyen típusú lekötések inkább megőrzésnek számítanak – Nyugaton erre azért már bőven van példa.

Az OTP is pontosan így látja. „Az elmúlt 2-2,5 évben történt jegybanki alapkamat csökkentés mellett a piaci kamatszintek megfeleződtek, harmadolódtak és ennek eredményeként eddig nem látott szintre csökkentek. Előzetes elemzések alapján a kamatcsökkentési tendencia a közeljövőben várhatóan tovább folytatódik."

Még egyszer köszönjük az OTP alapos, korrekt válaszait, s kezdjük valamelyest jobban érteni a Quaestorba fektető honfitársainkat. Azt is tudjuk, hogy hamarosan jöhet a negatív kamat, a vállalkozói szférában ennek már a törvényi feltételei is adottak. A lakosságiban még nem, ott muszáj kamatot fizetni, még ha az csupán 0,01 százalékos is. Egy kis utánaszámolással az is kiderül, hogy gyakorlatilag már ez is negatív, az elutalásért, a készpénzfelvételért felszámított összeg simán megeheti a hozamot.

Címkék#OTP#bank

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában