Helyi gazdaság

2016.04.04. 10:25

Sok a megváltozott munkaképességű

A nyugellátásban részesülők között jóval többen vannak megyénkben a megváltozott munkaképességűek, mint az országos átlag. A nők, amint lehet, nyugdíjba menekülnek.

Munkatársunktól

A legfrissebb tanulmány szerint tavaly januárban 2 millió 727 ezer fő kapott valamilyen nyugellátást. A szám egy év alatt szinte nem változott. Jelentős a különbség viszont a nyugdíjrendszer 2012-es átalakulásához képest, mert a három évvel korábbihoz mérve 190 ezerrel kevesebben kapnak ellátást – ismertette az adatokat [namelink name=" Retz Tamás"] az InfoRádióban. A Központi Statisztikai Hivatal osztályvezetője hozzátette, 2014-ben 2931 milliárd forintot fizetett ki a központi költségvetés nyugellátásokra. Ez a GDP 9,2 százaléka, a központi költségvetés kiadásainak pedig a 17 százaléka.


Népszerű a Nők40 néven emlegetett lehetőség, hogy a nők 40 év munkaviszony után nyugdíjba mehetnek. 2015 januárjában 122 ezer nő élt vele, ami majdnem 20 százalékos emelkedést mutat az előző évhez viszonyítva.

Budapesten sokkal, az ország nyugati megyéiben pedig kissé magasabb az öregségi nyugdíjasok aránya, mint az országos átlag.


Az összes járandóságból az öregségi nyugdíjra jogosultak jelentik a legnagyobb csoportot. Közel 2 millió 23 ezer fő kap öregségi nyugdíjat, ami a teljes ellátotti létszám 75 százaléka. Egy öregségi nyugdíjas átlagosan 118 ezer 439 forintot kapott 2015 januárjában.


A területi különbségekkel kapcsolatban Retz Tamás elmondta, Budapesten sokkal, az ország nyugati megyéiben pedig kissé magasabb az öregségi nyugdíjasok aránya, mint az országos átlag. Ugyanakkor szembetűnő, hogy Csongrád, Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén és Tolna megyében a megváltozott munkaképességűek aránya jóval magasabb az ellátottakon belül, mint az országos átlag.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában