Helyi gazdaság

2019.07.05. 09:12

Zöldszámon jelenthető be a méhpusztulás

A mezőgazdaságban elengedhetetlen a növényvédő szerek használata és az előírásoknak megfelelő technológia alkalmazása.

K. A.

A szabályok betartása mellett ez biztonságos, és nem okozhat méhmérgezést. Ha a növényvédő szer kijuttatása méhelhulláshoz vezet, azt a méhészeknek haladéktalanul jelenteniük kell az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságok felé. Az Agrárminisztérium tapasztalatai szerint az elmúlt években csupán az esetek töredékéről tájékoztatták a hatóságokat.


A gyors bejelentés kiemelten fontos azért, hogy a szakemberek megtehessék a szükséges intézkedéseket. A helyszíni szemle és a mielőbbi laboratóriu­mi vizsgálatok alapján ugyanis nagyobb eséllyel tárható fel, hogy mi okozta a pusztulást. A bejelentési kötelezettséget törvény is előírja, de az esetekről értesülés egyfajta visszacsatolás is a hatóságoknak.


A vizsgálati eredmények hosszú távon hozzájárulnak ahhoz, hogy minden szükséges intézkedést megtehessenek a méhek védelméért. Ha valaki méhelhullást tapasztal, kérik, hívja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal zöldszámát: 06-80/263-244.

Címkék#méhek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában