1,6 milliárdos mínuszban van egy csongrádi vállalkozó

2020.01.17. 10:15

Új feketelistát jelentetett meg a NAV nagy adótartozókról – két megyei a sorban

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a honlapján minden negyedévben közzéteszi a nagy összegű adóval tartozók listáját. Minap elérhetővé vált az idei első, amely a december 31-i állapotokat tükrözi. Két Csongrád megyeit találunk rajta, az egyiket az élmezőnyben – csak öt cég előzi meg a csongrádi vállalkozót.

Munkatársunktól

A nagy összegű adóval tartozók listája a NAV honlapján. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

Fotó: Torok Janos

A feketelistán 86 adózó szerepel, cégek és magánszemély közösen. A legnagyobb tartozást felhalmozó cég 978 millió forinttal „lóg” az államnak – s mivel ez közpénz, így nekünk is –, amire az adóhivatal további 601 millió forint bírságot, illetve pótlékot szabott ki. Így a szentendrei központú cég – amely kétszer is szerepel a listában – teljes tartozása már meghaladja a másfél milliárd forintot.

Az adótartozás és a „megállapított jogkövetkezmény” együttes összegét számolva azonban nem ez az adózó vezeti a listát, hanem egy csomádi vállalkozás, ahol együttesen 2,9 milliárd forintos tartozás halmozódott fel. Ennek azonban a megállapított adóhiány csupán a harmadát teszi ki.

A nagy összegű adóval tartozók listája a NAV honlapján. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

Egy csongrádi magánszemély vezeti az egyéni vállalkozók listáját – cégként is csak öt előzi meg –, a férfi 546 millió forinttal tartozik, amire valamivel több, mint 1,1 milliárd forintos bírság, illetve pótlék jut. Ő is névvel, pontos címmel szerepel a mindenki által elérhető, nyilvános adóslistán.

Más Csongrád megyei céget nem találtunk, még egy magánszemélyt azonban igen. Egy tömörkényi férfi 16 plusz 26 millióval tartozik, vagyis lényegében „kispályás” az élmezőnyhöz képest – ezzel az összeggel a 76. helyen szerepel az listán.

A felsorolás legkisebb összegű együttes – adóhiány plusz jogkövetkezmény – tartozását egy miskolci nő halmozta fel. Esetében szűk 16 millió forint a befizetendő összeg, amelyből azonban az adótartozás meghaladja a tízmillió forintot. Érdekes, hogy ezzel csak az utolsó előtti az alaptartozás szerinti sorrendet követő listán, amelyet egy gödöllői hölgy zár, összesen több mint 30 millió forintos tartozással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában