kimutatást küld a bank a kamatbevételekről

2021.01.26. 19:30

Levelet kapunk a számlánkról

Január végéig részletes, ám egyszerűen áttekinthető díjkimutatást kapnak a lakossági ügyfelek bankszámlájuk tavalyi egész évi költségeiről. Ezek összehasonlításával eldönthető, érdemes-e folyószámlát vagy akár bankot is váltani.

K. A.

Szeged – 2021.01.25. Levelet kapunk bankunktól a tavalyi költségeinkről. Képen: MNB oldala. Illusztráció. Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Uniós irányelv és hazai kormányrendelet alapján ezentúl évente részletes, egyedi díjkimutatást kapnak a banki folyószámlával rendelkező lakossági ügyfelek a levont költségekről. Az ingyenes összesítés postán vagy elektronikusan érkezik aszerint, hogy az ügyfél milyen kapcsolattartásról állapodott meg hitelintézetével. Ha egy bankszámla fölött többen is rendelkeznek, csak a tulajdonos kapja meg a tájékoztatást.

A néhány oldalas, egyszerűen átlátható, 2020-as díjkimutatás az első teljes éves, mivel tavaly ilyenkor a jogszabály életbelépésének időpontja miatt csak öthavi költséget összesíthettek a hitelintézetek.

Az MNB egyszerűsítette a tájékoztatást. Illusztráció: Karnok Csaba

A banki értesítés bemutatja a számlavezetésre kifizetett díjakat, és külön-külön sorokban összegzi a fizetések – utalások, beszedések –, bankkártyás műveletek, folyószámlahitel és egyéb szolgáltatások összesített terheit. Felsorolja, hogy az ügyfél hány tranzakciót végzett, mekkora egységnyi díjjal, vagy ha voltak ingyenesek, például a havi kétszeri díjmentes készpénzfelvétel, akkor hány műveletért kellett ténylegesen fizetni.

A kimutatás jelzi, milyen kamatbevételt ért el az ügyfél, illetve mekkora összegre rúgott folyószámlahitelének kamatköltsége. A bankok jogszabályi előírás alapján egységes elnevezéseket, meghatározásokat vezettek be – nemcsak ebben a kimutatásban, hanem a díjjegyzékekben is.

Aki a kalkuláció alapján nem elégedett eddigi költségeivel, meglévő bankjánál is más, neki kedvezőbb csomagra válthat. Ha másik hitelintézet bankszámláját igényelné, az átlépést segítheti, hogy jogszabály alapján lehetőség van az egyszerűsített, maximum 13 munkanap alatt elintézhető bankváltásra is.

Aki a kalkuláció alapján nem elégedett eddigi költségeivel, meglévő bankjánál is más, neki kedvezőbb csomagra válthat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában