Igazán meglepővé a koronavírus teszi ezeket a számokat

2021.01.27. 15:20

Meglepő, mennyi használt autó cserélt gazdát 2020-ban hazánkban

A koronavírus miatt bevezetett különféle korlátok ellenére a valaha volt második legforgalmasabb évét zárta a hazai használtautó-piac 780 ezer járművel, az elmaradás a 2019-es rekordévhez képest mindössze 3,5 százalék. Az átlagárak emelkedtek, ami inkább csak az eladóknak jó hír.

Kovács András

Szeged, 20210126. Használt autó kereskedés. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

– A tavaszi leállások miatt csökkent az új autók kínálata, és a vásárlók is óvatosabban akartak költeni, ezért figyelmük 2020-ban a használt autók felé fordult

– magyarázta Halász Bertalan.

A JóAutók.hu vezérigazgatója hozzátette, a határok tavaszi lezárása, a használtautó-importban is komoly visszaesést okozott. Azoknak tehát, akik tavaly akarták lecserélni autójukat, a korábbinál nagyobb hányada találta meg a következő használtat a hazai piacon.

A belföldön forgó gépkocsik átlagéletkora nem javult, továbbra is 14 év körüli, mi-­ után 75 százalékban 10 évnél idősebb kocsik cserélnek gazdát az országon belül. A hazai vásárlók preferenciája tavaly sem változott, a legtöbben, 30 százalékuk alsó-középkategóriájú gépkocsit keresett, de 15 százalékkal a felső-középkategóriás modellek is népszerűnek mondhatók.

– Statisztikáink szerint leginkább az 1 millió forint alatti és a 2-3 millió forintos autókat keresik a piacon. Az utóbbi szegmensből szemezőknek jó hír, hogy ennyiért már hibrid modelleket is találhatnak, még ha nem teljesen újakat is

– mondta Katona Mátyás.

A Használtautó.hu szakértője hozzátette, portáljuk decemberben rekordszámú, több mint 36 millió keresést regisztrált.

A nagy kereslet főként az eladóknak jó hír, ugyanis az átlagárak is jelentősen emelkedtek: 2020 januártól decemberig 25 százalékkal, 2,48 millióról 3,11 millió forintra.

– Mi is tapasztaljuk az átlag­ár emelkedését

– mondta Horváth Csaba. A szegedi W-Autó ügyvezetője hozzátette, a jobb autókért többet hajlandók fizetni a vásárlók, ma egy 5 éves kocsit hamarabb és drágában lehet eladni, mint a járvány előtt.

Használt kocsik a kereskedőnél. Fotók: Frank Yvette

A szakembertől megtudtuk, az új kocsinál könnyen megveszik az egyliteres vagy annál kisebb lökettérfogatú, 3 hengeres motorokat, a használt piacon ezektől még idegenkednek.

– Gyorsabban elviszik a 3 éves autóból az 1600 köbcentis dízelt, mint az egyliteres 3 hengeres, benzines turbót

– avatott be a mai használt autó " target="_blank">trendbe Horváth Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában