Csongrád

2021.02.28. 19:22

Felszámolták a szemétlerakókat Csongrádon

Állami támogatással szabadult meg több hulladéklerakótól a város szélén az önkormányzat. A csaknem 8 millió forintos keretből az elhagyott szemét felszámolását, összegyűjtését, elszállítását és kezelését tudták fedezni.

Majzik Attila

Illegális szemétlerakók felszámolása Csongrádon. Fotó: Majzik Attila

Jó ideje küzd a város az illegális szemétlerakókkal: hiába működik hulladékudvar a vá­­rosban, ennek ellenére so­­kan mégsem oda viszik a felgyülemlett szemetet, építési törmeléket. A hulladékkupacok ál­­talában Csongrád határában, a dűlőutak mentén jelennek meg, ilyen hely például a Mária-dűlő is. Ide az önkormányzat hordatott ideiglenesen földet az ipari parkból, és a földkupac takarásában azonnal meg is jelent a hulladék, halomban állt a szemét: a bicikligumitól kezdve az elektronikai hulladékon át az építési törmelékig mindent meg lehet találni.

A Mária-dűlőhöz hasonló hely nem egy akad a városban, ezek megszüntetése pe­­dig komoly költséget ró az ön­kormányzatra. A város most pályázati forrásból számolt fel a felhalmozott hulladéklerakók közül néhányat, a Belügyminisztérium által meghirdetett „Tisztítsuk meg az országot!” projekt részeként csaknem 8 millió forintos támogatást kaptak erre a célra. Az összegből az elhagyott hulladék felszámolását, összegyűjtését, elszállítását és kezelését fedezték.

252 tonna hulladéktól szabadult meg a város. Fotó: Majzik Attila

– A programnak köszönhetően két terület tisztult meg, innen 28 konténernyi hulladékot szállíttattunk el a Mária út és az elkerülő út mellől, valamint a Zöldfa utca folytatásán három helyről. Gumiabroncsokat, mindenféle bútorokat, rengeteg papírt, valamint építési törmeléket gyűjtöttek össze a kollégák, összesen 252 tonna szemetet számoltunk fel – tájékoztatott Bárdos Rita.

Mint az önkormányzat munkatársától megtudtuk, a projekt célja az volt, hogy az illegális hulladéklerakás megszüntetésével élhetőbbé váljon a városrész. Egy másik terület hulladékmentesítésével pedig annak továbbhasznosítására, például mezőgazdasági vagy sportolási tevékenységre adódik lehetőség. Emellett információs táblák kihelyezésével is felhívják a lakosság figyelmét az illegális hulladéklerakás megtiltására.

Az Alsóvárosban szeretnének térfigyelő kamerákat is felállítani, hogy az is visszatartó erejű legyen, valamint további három kisebb terület megtisztítására lenne szükség. Ezt szintén pályázati forrásból szeretné fedezni az önkormányzat, jelenleg a pályázat el­­bírálására várnak.

A város pályázati forrásból számolt fel a felhalmozott hulladéklerakók közül néhányat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában