Csak pályázati forrás segítségével fejlesztenek

2021.03.25. 10:41

Hitellel fogadták el a költségvetést Szegváron

Szegváron 40 millió forintos hitellel fogadták el a költségvetést. Idén nem telik a civil szervezetek, sportegyesületek, sem pedig az első lakáshoz jutó fiatal házasok támogatására. A 70 év felettieknek sem ajándékoznak karácsony előtt 5000 forintot.

Kovács Erika

– Hitelfelvétellel fogadtuk el a költségvetésünket. Még nem látjuk, hogy az iparűzési adó 50 százalékával mi lesz. Ezért 40 millió forintos kölcsönt is be kellett terveznünk – tudtuk meg Szabó Tibor Györgytől, Szegvár polgármesterétől.

A településen az idei költségvetés főösszege 945 millió forint.

– Ebből a pénzből a működést minimális szinten oldjuk meg, fejlesztéseket pedig kizárólag pályázatok segítségével tudunk végrehajtani.

Többek között nyertünk a Magyar Falu programban, és TOP-os forráshoz is hozzájutottunk. Az orvosi rendelő látványtervei már elkészültek, a munka előreláthatóan szeptemberben vagy októberben kezdődhet és jövő ősszel készül el. Önerőből sajnos semmit sem tudunk megoldani, mert nincs olyan pluszkeretünk, amit erre tudnánk fordítani – mondta.

Szabó Tibor György kiemelte, az óvoda működése biztosított, ezenfelül települési programokat is terveznek, amelyek megrendezése a vírushelyzet függvénye lesz.

– Ember tervez, Isten végez – tartja a mondás. Szeretnénk a nyáron megrendezni a Tófesztivált és a falunapot is. Ha a pandémia nem gátolja, akkor ezekről a programokról nem mondunk le, a forrásuk pályázati pénzből biztosított. Az em­berek már nagyon kiéheztek a közösségi rendezvényekre – említette meg a településvezető.

Több nem kötelező feladatról viszont le kellett mondaniuk.

– A szűkös lehetőségek miatt nem támogathatjuk a civil szervezeteket és a sportegyesületeket. Már 2020 végén sem tudtunk a 70 év felettieknek egyszeri, 5000 forintos karácsonyi segítséget nyújtani, ez idén sem lesz. Amit még a forráshiány miatt felfüggesztettünk, az az első lakáshoz jutó fiatal házasok támogatása. Amíg a járványhelyzettel kapcsolatos elvonások életben lesznek, addig sajnos ezeket nem tudjuk finanszírozni – mondta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában