Nagy segítség a rászorulóknak

2021.04.27. 16:30

Ezerkétszáz palántát adományoztak a makói Galamb József-iskola tankertjéből – Galéria

A Föld napja alkalmából 1200 darab salátapalántát adományozott a Makói Galamb József Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola két önkormányzatnak. Kövegy és Földeák mellett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat makói csoportja is részesült az egészséges adományból.

Tóth A. Péter

Mindenki örült az egészséges salátapalántáknak – Fotók: Makói Galamb József Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola

– A tankertben jelenleg nincsenek tanulóink, de kint vannak a szaktanárok és a technikai alkalmazottak, hiszen a tavaszi munkák folynak, nem állhat meg az élet. Ez már hagyomány, évente szoktunk palántavásárokat tartani, és ami a növényekből megmarad, azt vagy a Magyar Máltai Szeretetszolgálaton keresztül, vagy közvetlenül az önkormányzatoknak ajándékozzuk. Ez történt most is. Úgy gondolom, hogy ez mind a diákjaink, mind pedig a pedagógusok számára egy előremutató kezdeményezés – fogalmazott Horváth Zoltán, a Makói Galamb József Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola igazgatója.

A pedagógus hangsúlyozta, az iskola a Bay Zoltán Kutatóintézettel egy együttműködési megállapodást írt alá, amelynek keretében különböző palántákkal és baktériumkultúrákkal kísérleteznek majd. A cél, hogy a fajtakísérletek segítségével a mezőgazdaságimelléktermék-felhasználást tudják környezetbarát módon elvégezni, erre kiválóan alkalmas az iskolai tankert. A közeljövőben várhatóan a legjobban teljesítő diákok részére egy ösztöndíjrendszert is megvalósítanak.

Kövegyen az önkormányzat hosszú évek óta sikeresen működteti a közmunkaprogramot, amelynek fontos eleme a növénytermesztés. Jó helyre kerültek a makói palánták, sok lakónak jól jön az újabb segítség. Az önkormányzatnak a község belterületén nagy kertjei vannak, ahol konyhakerti növényeket termesztenek, emellett a fóliasátrakban is elkezdődött már az idei kertszezon.

– Horváth Zoltán igazgató megkeresett minket, természetesen nagyon örültünk a felajánlásnak. Az önkormányzatunk nevében Mucsi Zsanett képviselő vette át a palántákat. Négyszáz darab gyönyörű kis salátát kaptunk, már el is ültettük, az egyik fóliasátrunk felét elfoglalják. Nagy segítség ez nekünk, az idei évi közmunkaprogramunk így sikeresebben működhet. A palánták öntözött fóliába kerültek, ha szépen megnőnek, akkor szociális alapon osztjuk szét a lakosok között – mondta lapunknak Galgóczkiné Krobák Mária kövegyi polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában