A hideg miatt késik

2021.04.16. 12:00

Már szedni kéne, de alig pár centis a spárga

A hűvös időjárás miatt jelentős késéssel indul idén a spárgaszezon, a vírus miatt az értékesítés is nehezebb, és a visszafogottan működő vendéglátósok sem rendelnek belőle annyit, mint korábban.

A. T. J.

20210414 Öttömös Tanács Attila spárgatermesztő szerint idén később indul be a spárgaszezon fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: Kuklis István

– Tavaly ilyenkor már szedtük

– mutatta üres spárgaföldjét az öttömösi Tanács Attila, akinek már a nagyszülei is spárgával foglalkoztak.

A zöldspárga né­­hol dugta csak ki a fejét a ho­mokból, az avatatlan szem észre sem veszi a kis apróságot, a bakhátas fehér pár centis csírában van még, ásott le a bakhát aljára a kedvünkért. Pedig ilyenkor már annak is ki kellene látszódnia a homokból. A spárga ugyanis a meleget szereti, a mostani hűvös tavaszban nem nő. Az eső vi­­szont jól jött a spárgára, mert már öntözni is kellett, pedig azt szedés előtt nem szokták.

A szokatlanul hideg tavasz miatt késik a spárgaszezon. Fotó: Kuklis István

Attila szerint a munkaerővel is gondok lesznek, mert ilyenkor már le kell foglalni az embereket is, de az idénymunkások nem fognak sokáig várni.

– Így a román vendégmunkás nem jön, elmennek inkább több pénzért Spanyolországba

– mondta, majd inkább odabent beszélgettünk, mert kint már havas eső kezdett esni. A munkaerőhiány tavaly ilyenkor is probléma volt, akkor a határok lezárása miatt nem tudtak jönni a vendégmunkások.

A spárgával foglalkozó család szerint idén is megnehezíti majd az értékesítést a vírushelyzet, és mivel az éttermek sem üzemelnek teljes gőzzel, ők sem rendelnek annyit belőle, mint szoktak.

– A földben nem marad, az biztos. A jövő hét, vagy a hónap végén indul majd be a szezon. A kereskedőkben és a felvásárlókban bizakodunk

– tette hozzá Attila, aki családjával másfél hektáron spárgázik.

Tavaly ilyenkor már szedték a spárgát. Fotó: Kuklis István

Szeretnének bővíteni, amihez pályázni kell, de az idei évet inkább még kivárják.

– Megvárjuk, hogy alakul a piac. A tavalyi év jó volt, viszonylag csapadékos nyárral, hosszú ősszel, de ez a mostani időjárás nem kedvez neki

– foglalta össze a tapasztalatait lapunknak Tanács Attila.

Szegeden, a Mars téri piacon már megjelent a zöldspárga, amit egy pusztamérgesi vállalkozó árul, kilóját 1800 forintért. Ő alagútfóliával védte a spárgát, ami felmelegíti a talajt, védi a növényt a nem megfelelő időjárással szemben, és kellemes mikroklímát teremt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában