Keresőprogramon is harcolnak a pénzügyi bűnözőkkel

2021.04.06. 09:30

Megcsapolhatják a csalók a bankszámlánkat

Befektetőket védő üzeneteket jelentet meg a Magyar Nemzeti Bank a legismertebb internetes keresőportálon a pénzügyi csalók hirdetései mellett. A kampány nyomán több mint tízezer ügyfél ellenőrizte már a jegybank gyanús cégeket felsoroló feketelistáját. Az MNB az adathalász „csomagküldő” SMS veszélyeire figyelmeztet.

K. A.

20201113 Lovasberény Illusztráció Otthoni munka, távmunka, számítógépes munka, Home Office Fotó: Pesti Tamás PT Fejér Megyei Hírlap

Forrás: MW

Fotó: Pesti Tamás

– Tavaly november óta folytat világhálós fogyasztóvédel­­mi kampányt az MNB az itthon leggyakrabban használt ke­re­sőprogramon, az interneten hir­­dető jogosulatlan, engedély nélküli befektetési szolgáltatók, magánszemélyek ellen – mondta Kandrács Csaba.

A jegybank alelnöke hozzátette, a be­fektetők által gyakorta keresett kulcsszavaknál adott esetben a csalók hirdetései közvetlen közelében az MNB befektetővédelmi tájékoztatóinak elérhetősége is megjelenik.

A távmunkát is kihasználják az internetes csalók.
Illusztráció: DM

Figyelmeztetések

A lakosság tényleges keresései nyomán az elmúlt szűk fél év alatt ezek a figyelmeztetések mintegy kétszázezerszer jelentek már meg az érintett fogyasztók monitorjain. Noha az MNB-nek számos egyéb hirdetővel is fel kell vennie a versenyt, a programnak köszönhetően az elmúlt időszakban a megszokottnál többen keresték fel a jegybank honlapjának mnb.hu/fogyasztovedelem oldalán található Figyelmeztetések menüpontját, amelyen a gyanús, jogosulatlan társaságok adatai szerepelnek. És ez a növekedés tízezres nagyságrendű.

Bűncselekmény

– A világhálós keresőprogram révén az engedély nélküli cégekről nyert friss ada­­tok alapján pedig új jegybanki piacfelügyeleti eljárások indulhatnak – húzta alá Kandrács Csaba.

Az alelnök hangsúlyozta, az MNB kiszűri az engedély, regisztráció nélküli pénzügyi tevékenységet végzőket.

Nekik a jegybanki intézkedés, bírság mellett legtöbbször jogosulatlan pénzügyi te­­vékenység, továbbá csalás miatti feljelentéssel és – ha a nyomozó hatóság bizonyítja a bűncselekményt – többévnyi szabadságvesztéssel is szembe kell nézniük – hangsúlyozta.

Időről időre feltűnnek a világhálón a – gyakorta nem magyarországi hátterű – jogosulatlan szolgáltatók gyors meggazdagodást kínáló hirdetései. Közülük most többen azt használják ki, hogy a vírushelyzet miatt sokan távmunkában dolgoznak, így a korábban megszokottnál jóval több időt töltenek otthon, számítógépeik előtt.

MNB-feketelista

– Ha valaki nem tudja eldönteni, hogy az internetes befektetési ajánlat legális-e, még szerződéskötés, pénzbefizetés előtt célszerű ellenőriznie az MNB „feketelistáján” és a legális piaci szereplőket felsoroló regiszterében is az adott céget. A jegybank ügyfélszolgálata és a Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodák elektronikus és telefonos úton a járványhelyzetben is elérhetőek, és segítenek a szolgáltatók azonosításában – összegezte az alelnök.

Adathalász SMS-ek

– A „csomagküldésről” értesítő SMS kémprogramjának óvatlan letöltése esetén az ügyfelek bankjuk azonnali értesítésével, mobil- vagy internetbanki belépési kódjaik megváltoztatásával és számlatörténetük áttekintésével védekezhetnek – hívta fel a figyelmet az MNB közvetlenül húsvét előtt. A jegybank hangsúlyozta, tényleges támadásnál szükség lehet a bankszámla azonnali zárolására, a mobiltelefon gyári állapotának visszaállítására és rendőrségi feljelentésre is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában