Feltölti az élet körforgása

2021.05.06. 11:38

Csaknem százféle palántát nevel a vásárhelyi Molnár István – Fotók

Csaknem százféle palántát nevel hódmezővásárhelyi kertjében Molnár István. Máig a kezdeti örömmel gondozza saját termesztésű növényeit és segíti tanáccsal a kezdő gazdálkodókat.

T. Sz.

Molnár István mára csaknem százféle palántát nevel. Fotó: Tábori Szilvia

– Meggyőződésem, hogy az egészséges palánta felnövekedve jobban ellenáll a kártevőknek

– mondta kérdésünkre Molnár István, aki immár húsz esztendeje gondozza kertjében a növényeket, mostanra szezononként nagyjából húszezer tövet. Az egykori matematika–fizika és testnevelés szakos tanárt rengeteg fiatal keresi fel kertgondozási tanácsért.

Molnár István mára csaknem százféle palántát nevel. Fotó: Tábori Szilvia

– A palánták nevelésével mindennap bizonyítom magamnak, hogy képes vagyok erre a feladatra. Mindig öröm látni, ahogy fejlődnek a növények és ez a körforgás feltölt energiával, nap mint nap megfiatalít, élet­erőt ad. Így küzdök egy kicsit a magam módján az öregség ellen

– mesélte hódmezővásárhelyi kertjében. Hozzátette: mára divattá vált a kertészkedés, sokan vissza szeretnének térni a természethez, és ez egy pici szelete ennek. Ha kicsit is vonzódik a növényekhez valaki, a pátyolgatásuk hatalmas örömet okozhat. Elég egy aprócska kert a saját terményekhez.

– Volt vásárlóm, aki azt mondta, azért visz paradicsompalántát, hogy a fia lássa, nem a bevásárlóközpontban terem a zöldség

– folytatta Molnár István. A hetvenkét éves nyugdíjas pedagógus szerint a legfontosabb: vegyük észre a minket körülvevő növényeket, figyeljük meg, hogyan fejlődnek. Ennek a rácsodálkozásnak az lesz az eredménye, hogy nem gondnak, hanem gondoskodásnak fogjuk tekinteni a saját kertünkben végzett munkát.

– Kezdetben magam is elkövettem nagyobb hibákat, a mai napig figyelek, tapasztalok, tanulok. A fiatalabb generáció már nem nő bele a növénytermesztésbe, így minden újdonság, de próbálkoznak és ezt jó látni

– tette hozzá.

– Aki visz, kérdez is. Sok fiatal érkezik, a vasárnapi piacokon is rengetegen odajönnek hozzám. Szívesen adok tanácsot, hiszen például az ültetési távolság, a talajösszetétel és -sterilitás, az ültetőközeg víztartása és szerkezete mind különösen fontos. Idén a rendkívüli időjárással kellett megküzdeni. A háromhetes hideg, az éjszakai fagyok nyomot hagytak a paradicsompalánták egy részén, rengeteg veszett oda. Előfordul, hogy egyetlen fagyos éjszaka mindent tönkretesz – magyarázta Molnár István. Ám ennek ellenére is azt hangsúlyozta: a kiskertben benne van a fejlődés lehetősége és átélhetjük vele a gondoskodás örömét.

Címkék#palánta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában