Fontos határidő!

2021.05.31. 08:30

Ma van az utolsó nap az iparűzési adó bevallására

A határidő nem változott, az marad május 31-e az iparűzési adó bevallására, ám azokat ez évtől kezdve már nem az önkormányzatokhoz kell benyújtaniuk az érintetteknek, hanem a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz.

K. A.

Fotó: MORICZ SABJAN SIMON

2021-től a helyi iparűzési adóról (hipa) szóló bevallást a NAV-nak kell benyújtani. Az erre szolgáló, elmúlt évre vonatkozó 20HIPA jelű nyomtatványt május 31-éig elektronikusan kell a hivatalhoz beküldeni, az adót azonban a települési önkormányzat erre szolgáló számlájára kell befizetni. A nyomtatvány a NAV honlapján elérhető.

Fontos, hogy a 2021-et megelőző évekre vonatkozó, ideiglenes jellegű iparűzési tevékenységről szóló bevallásokat továbbra is az önkormányzati adóhatóságokhoz kell benyújtani.

A másik kivétel, hogy azok a vállalkozók, akik nem egyéni vállalkozóként végzik tevékenységüket, a hipabevallást pa­­píralapon, az önkormányza­­ti adóhatósághoz is benyújthatják. Mindenki mástól csak elektronikusan fogadja el a NAV.

Jó tudni, hogy a beérkezett bevalláson az adóhivatal össze­­függés-vizsgálatokat vé­­gez. A hipanyomtatvány kitöltésekor megjelenő ellenőrzéseken és hibavizsgálatokon azok a bevallások is keresztülmennek, amelyeket az adózók gépi úton, nem az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogram (ÁNYK) használatával küldenek be. Az ellenőrzés eredményétől függően az adóhivatal értesítést küld arról, hogy a bevallást az érintett önkormányzathoz továbbította vagy tájékoztat az azonosított hibák listájáról. Fontos, hogy a hibák javítása után a bevallást újból be kell nyújtani.

Nagyon fontos feladat ÁNYK nyomtatvány kitöltése után, hogy mindenképpen ellenő­rizzük le az „Ellenőrzések” me­­nüpont alatt. Ha piros vagy kék jelű hibát dob fel nekünk, akkor azokat javítani kell! Ha sárga a hiba, attól még be lehet küldeni a nyomtatványt, ezek inkább csak figyelmeztetések.

A NAV-nál 2016-tól állnak rendelkezésre a hipabevallások, ezért ha valakinek az elévülési időn belül, 2014-re vagy 2015-re vonatkozóan kell önellenőrzést benyújtania, esetleg hiányzó be­­vallását pótolnia, akkor ezt a 2016-ra kialakított, 16HIPA jelű nyomtatványon teheti meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában