agroinform

2021.09.27. 15:16

Facsemetét csak tiszta forrásból érdemes venni

Néhány tanácsot érdemes figyelembe venni a gyümölcsfaültetéshez, hogy ne menjen kárba az idén ősszel elvégzett munka. Lapunk az agroinform.hu összeállítása alapján igyekszik segíteni az olvasóknak.

K. A.

Figyeljünk a csemeték címkéjén olvasható információkra. Illusztráció: Szakony Attila/MW

Fotó: Szakony Attila/MW

Csak ellenőrzött, megbízható helyről vásároljunk gyümölcsfaoltványt. Hiába juthatunk hozzá olcsóbban az illegális kereskedőnél a szaporítóanyaghoz, ezek gyakran nem erednek meg, vagy nem a kívánt termést hozzák. Sőt akár fertőzött, beteg csemetéket is vásárolhatunk. Ha a gyümölcsfaoltványok gyö­­kerén elszórva csomókat és daganatokat veszünk észre, az az agrobaktériumos gyökér­golyva betegség jellegzetes tünete lehet. Az ilyen fák ültetés után 2–4 évvel legyengülnek, majd elhalnak.

Csakis olyan szaporítóanyagot vásároljunk, amelynek címkéjén szerepel a faj, a nemes és az alanyfajta neve, a termelő faiskola megnevezése és növényegészségügyi regisztrációs száma, a nö­vényútlevél felirat, a ka­tegória, a növényegészségügyi állapot, a címke sorszáma, valamint az európai uniós zászló.

Amennyiben agyagos, ke­mény, levegőtlen a talaj, érdemes nagyobb gödröt ásni, és lazább földdel, tőzeggel vagy mással feljavítani. Használjunk rovarölő hatású talajfertőtlenítőt a kártevők ellen, hiszen a drótférgek és a cserebogárpajorok károsíthatják a csemeték gyökereit.

A fajta megválasztása előtt gondoljuk végig, milyen növényvédelmet szeretnénk al­­kalmazni gyümöl­csösünkben. Amennyiben „biokert” mellett döntünk, vásároljunk a betegségekkel szemben ellenállóbb, rezisztens fajtákat.

Szintén fontos utánajárni, hogy öntermékeny a növény, vagy szükség van porzó fajtára is. Az is szempont, hogy a gyümölcsöt frissen fogyasztva, lekvárnak, befőttnek vagy cefrének szeretnénk majd felhasználni. A fajták között ugyanis jelentős különbségek lehetnek az eltarthatóság, illetve a zamatosság terén is.

Figyeljünk a csemeték címkéjén olvasható információkra.
Illusztráció: Szakony Attila/MW

Kezdő kertészeknek a konténeres vagy földlabdás gyümölcsfák ültetése ajánlott, az jóval egyszerűbb. Igaz, jóval drágább is, mint a szabadgyökerű oltvány, de nagy előnye, hogy az év fagymentes időszakában bármikor ültethető és biztonságos az eredése. Szállítása viszont jóval nehézkesebb, és a gyökérzetet sem tudjuk ellenőrizni. Ha a szabadgyökerűre szavazunk, ne hagyjuk kiszáradni, és ne felejtsük el a gyökereket kissé visszavágni ültetés előtt.

Ügyeljünk, hogy fáinknak a későbbiekben is legyen elég helye fejlődni, terebélye­sedni, azok ne legyenek túl zsúfoltan egymás mellett.

To­­vábbi meghatározó szempont lehet ebben a választott koronaforma is. Ültetéskor a gödör aljába helyezzünk egy vastag réteg komposztot vagy szerves trágyát, esetleg tartós hatású, lassú lebomlású mű­­trágyát. Erre kerüljön egy kevés föld, úgy, hogy a gyökerek ne érint­­kezzenek közvetlenül a táp­anyagréteggel.

Szabadgyökerű gyümölcsfák ültetésekor különösen fontos, hogy nagy mennyiségű vízzel beiszapoljuk a talajt, vagyis a gyökerek közé mossuk be a földet. A konténeres, illetve földlabdás fák esetében erre nincs szükség, de az öntözés itt is el­maradhatatlan.

Őszi telepítés esetén elegen­­dő tavasszal visszavágni a fa­­ágakat, a metszési sebek ugyanis utat nyithatnak a kórokozók bejutásának is a növényekbe. Télen a mezei nyulak előszeretettel fogyasztják a fiatal fák kérgét – használjunk törzsvédőt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában