Mérlegen az első félévi keresetek változása

2021.11.07. 07:00

Csongrád-Csanád megyében 9 százalékkal növekedett a nettó átlagfizetés

Csongrád-Csanád megyében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók közül a vendéglátásban volt a legalacsonyabb a nettó fizetés az idei első félévben, mindössze 150 ezer forint, míg az információs és kommunikációs szektorban dolgozók átlaga 305 ezer forint volt. Jó hír, hogy a munkanélküliségi ráta kisebb az országosnál.

Kovács András

Fizetés a boltban – itt a nettó számít.

Fotó: Karnok Csaba

Az idei első félévben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete országosan 428 ezer, míg adókedvezmények nélkül nettó 285 ezer forint volt. Átlagosan a budapesti dolgozók keresték a legtöbbet, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeiek pedig a legkevesebbet: az országos át­­lag több mint 1,2-szeresét, illetve héttizedét. (Közfoglalkoztatottak nélkül számolva a bruttó átlagkereset 439, a nettó 292 ezer forintra nőtt.)

2021 első felévében Csongrád-Csanád megyében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 363 ezer, az adókedvezmény nélkül számított havi nettó 241 ezer forint volt.

Közfoglalkoztatottak nélkül számolva a bruttó 371, a nettó kereset 246 ezer forintra emelkedett.

A bruttó és a nettó átlagkeresetek országosan egyaránt 8,4 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. A növekedés mértéke Budapesten volt a legkisebb, hét, Győr-Moson-Sopronban a legnagyobb, tizenkét százalékos.

Megyénkben a bruttó és nettó átlagkereset egyaránt 8,9 százalékkal múlta felül a 2020. első félévit, folytatva a korábbi időszak emelkedő trendjét. A növekedés üteme tehát valamelyest meghaladta az országos átlagot, az alkalmazottak azonban így 15 százalékkal kevesebbet kerestek az átlagnál.

A fizikai foglalkozásúak bruttó átlagkeresete országosan 307, a szellemieké 549 ezer forintra bővült az idei első félévben. A szellemi foglalkozásúak fizetése a fővárosban volt a legmagasabb, 636, Békés megyében a legalacsonyabb, 399 ezer forint. A fizikai munkásoknál a két szélsőértéket Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye képviselte 388, illetve 224 ezer forinttal.

Fizetés a boltban – itt a nettó számít.
Fotó: Karnok Csaba

Csongrád-Csanád megyében a bruttó keresetek a versenyágazatokban 7 százalékkal, 343 ezer forintra, a költségvetési szférában 12 százalékkal, 401 ezer forintra emelkedtek.

Az átlagkereset a fizikai foglalkozásúaknál 5, a szellemieknél 11 százalékkal nőtt, ennek eredményeként az előbbiek átlagosan bruttó 279, az utóbbiak 450 ezer forintot kerestek.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint megyénkben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók közül a vendéglátásban volt a legalacsonyabb a nettó fizetés, mindössze 150 ezer forint, míg az információs és kommunikációs szektorban dolgozók átlaga 305 ezer forint volt.

 

 

Kisebb munkanélküliség

A KSH munkaerő-felmérése alapján 2021 II. negyedévében az ország 15–74 éves népességének 65,4 százaléka, 4,8 millió ember tartozott a gazdaságilag aktívak közé. A munkanélküliségi ráta kedvezően változott, az egy évvel korábbi 4,5-ről 4,1 százalékra csökkent. Csongrád-Csanád megyében a népesség 64,4 százaléka, 192 ezer ember volt gazdaságilag aktív, számuk 5,7 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Megyénkben a munka­nélküliségi ráta az országosnál kisebb, 3,0 százalékos volt – ez 0,4 százalékpontos csökkenés eredménye, ami megtörte a korábbi negyedévek kedvezőtlen tendenciáját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában