Vakációs foglalkoztatásra ösztönzi az önkormányzatokat a támogatás

2022.06.23. 14:00

Havi 122 ezret is zsebre tehetnek a diákmunkások

Bár június 15-től lehet regisztrálni a nyári diákmunkaprogramba a járási hivataloknál, ám a szemfülesebbek már tavasszal jelezték szándékukat a választott intézménynél.

T. Sz.

Könyvtárakban, múzeumokban is foglalkoztatnak diákokat a szünidőben. ILLUSZTRÁCIÓ: SIPEKI PÉTER/MW

A 2013 óta futó, idén 2 milliárd forint összköltségű nyári diákmunkaprogram elsősorban bér­­támogatással ösztönöz a kö­­zépiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatására. Az önkormányzati diákmunkások bérét 100 százalékosan megtérítik, legfeljebb 2 hónap időtartamra, maximum napi 6 órás feladatkörben. A mezőgazdaság, a turizmus és a vendéglátás területén szünidőben dolgozók fizetésének háromnegyedét vállalja át a kormányzat. Maximum két hónapig és napi 8 órás foglalkoztatással. Elszámolásnál a szakképzettséget igénylő munkakörben bruttó 195 ezer, anélkül pedig bruttó 150 ezer forintot vesznek figyelembe. 

Iratok között a hivatalokban 

Míg tavaly júliusban és augusztusban is 10-10, 16 és 25 év közötti diákot foglalkoztatott a vásárhelyi önkormányzat, idén ​a júliusban esedékes kéthetes igazgatási szünet miatt csak a nyári utolsó hónapban. A négy hétre 13 főre kértek támogatást, létszámigényüket azonban még nem hagyták jóvá – tájékoztatta lapunkat Nagyné Tari Ibolya, a polgármesteri hivatal személyzeti csoportjának vezetője. A fiatalokat többnyire iratrendezési és kisebb adminisztrációs feladatokkal foglalkoztatják napközben. Tapasztalataik szerint többségük nem különösebben rutinos, de általában ügyesen feltalálják magukat. Sokan már április-májusban érdeklődnek, gyakran a szülő intézi a jelentkezést. 

Tavaly a minimálbérhez igazítva kicsivel több mint nettó 82 ezer forintért dolgozhattak a hivatalban. Ám a diákmunkával szerzett jövedelemre is érvényes az új adóalap-kedvezmény, amit a 25 év alatti fiatalok vehetnek igénybe. Így már 122 ezer 500 forintot kapnak meg a bruttó 155 ezer forintból.

Nyári munka a kultúra házában 

A vásárhelyi Tornyai János Mú­­zeum, Könyvtár és Művelődé­­si Központ idén összesen 32 diákot szeretne foglalkoztatni júliusban és augusztusban. Zö­mében a művelődési központ tematikus nyári turnusaiban segédkeznének a táborvezetőknek. Ott különösen fontos a jó kommunikációs készség. De dolgozhatnak a múzeumban terem­őrként, netán a helytörténeti, néprajzkutató, illetve könyvtáros munkatársak mellett. Mint azt Nagyné Kőrösi Ágnes bér- és munkaügyi előadó lapunknak elmondta: jellemző, hogy minden évben elég korán jelentkeznek, sokan már a következő évre jelzik szándékukat. Arra külön ügyel az intézmény, hogy minél többeknek adjon lehetőséget. A korosztály vegyes, főleg 16 és 22 év közöttiek. Nagykorúságig csakis szülői engedéllyel foglalkoztathatók. 

Regisztráció a járási hivatalban 

A program június 15-től augusztus 31-ig tart. A diákok tehát már regisztrálhatnak az illetékes járási hivatalban, onnan kerülhetnek majd be július 1-jétől a munkahelyükre. Mint megtudtuk: a munkaadók egyénileg döntenek arról, milyen sorrendben és elbírálással választanak a jelentkezők közül. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában