Fogyasztóvédelem

2022.08.25. 11:30

Iskolaszereket értékesítő webáruházakat teszteltek

Tanévkezdés előtt az iskolaszereket értékesítő webáruházak tájékoztatóit, általános szerződési feltételeit nézte át a FEOSZ. A tapasztalataik vegyesek, pedig ha nem tudnak a vásárlók megfelelően tájékozódni, akkor a jogaikat sem tudják hatékonyan érvényesíteni.

Munkatársunktól

A folyamatosan változó jogszabályok miatt is érdemes átböngészni a webáruházak tájékoztatóit. Fotó: Karnok Csaba

– Fontos, hogy a vállalkozások eleget tegyenek a fogyasztóvédelmi jogszabályokban foglalt kötelezettségeiknek. Hiszen a fogyasztóvédelmi előírásokban foglalt jogok és kötelezettségek mindenkire vonatkoznak – hangsúlyozta a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ). Nemrég zárult vizsgálatukban hat iskolaszereket értékesítő webáruházat vettek górcső alá, hiszen iskolakezdéskor rengetegen élnek az online vásárlás lehetőségével ezen a területen is.

A FEOSZ hangsúlyozta, érdemes tudni, hogy webáruházak esetében fel kell tüntetni a vállalkozás nevét és székhelyének postai címét. Ebben a tekintetben a vizsgált vállalkozások teljes mértékben eleget tettek a jogszabályi előírásoknak.

Fontos, hogy tájékoztatni kell a fogyasztókat az őket megillető 14 napos indokolás nélküli elállási jog gyakorlásának lehetőségéről, határidejéről és feltételeiről. Itt már több helyen hiányosságokat találtak, például azt, hogy az elállási nyilatkozatminta nem volt elérhető a honlapon, pedig kötelező. Az is előfordult, hogy az Általános Szerződési Feltételekben helyes tájékoztatás szerepelt, más helyen viszont már nem hatályos jogszabályokra utaltak, ami megtévesztő a vásárló számára.

A békéltető testülethez való fordulás lehetőségéről is tájékoztatni kell a vásárlókat, ebben a tekintetben hiányosságot csak ott talált a FEOSZ, hogy előfordultak régi adatok a békéltető testületek elérhetősége kapcsán.

Az online vitarendezési platformról is tájékoztatni kell a vevőket, illetve kellene, ebben sok hiányosságot tapasztalt a szövetség. A kellék- és a termékszavatosságra, jótállásra vonatkozó jogszabályi kötelezettségeket viszont majdnem mindenhol megfelelően feltüntették.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában