Belekóstolhattak a méltányos kereskedelembe

2022.09.20. 18:01

Szegeden nyílik meg hazánk első fair trade kávézója

Méltányos kereskedelmi termékkóstolóval egybekötött előadás zajlott a Gál Ferenc Egyetemen kedden. A program az első lépésnek tekinthető azon az úton, amelyen haladva a GFE hazánkban elsőként megszerezheti a Fair Trade Egyetem kitüntető címet.

Koós Kata

Mi fán terem a méltányos kereskedelem? címmel tartott előadást Czagány Gábor a Gál Ferenc Egyetemen. Fotó: Karnok Csaba

A világ legjelentősebb etikus kereskedelmi mozgalmáról tartott előadást Czagány Gábor, a Keresztpont Egyesület vezetője a Katolikus Társadalmi Napok keretében kedden a Gál Ferenc Egyetemen. Az előadó egy banán példáján keresztül magyarázta el a méltányos kereskedelem lényegét, amely esetében a hazai, bolti ár mindössze 1,5 százaléka jut el a gyümölcstermelő közösséghez. A fair trade kereskedelem védőhálója révén azonban ez az összeg sokszorosára nő. A termelői közösségek kizsákmányolásának megszüntetése mellett a méltányos kereskedelem további előnye, hogy kizárja a gyermek- és a kényszerített munkát, garantálja a jó minőségű, bio termékeket. 

Czagány Gábor kiemelte, a fair trade kereskedelem nem zárja ki a hazai termelők támogatását, ugyanis a helyben előállított termékek minden országban kiesnek a fair trade termékek tárházából. Tehát hazánkban például bort vagy mézet nem lehet fair trade védjeggyel árusítani, csak banánt, kávét, csokoládét, teát, amelyeket importálunk. 

Fotós: Karnok Csaba

Az előadás mérföldkő volt a Gál Ferenc Egyetem életében, ugyanis ezzel az eseménnyel tették meg az első lépést afelé, hogy hazánkban elsőként a Fair Trade Egyetem kitüntető cím birtokosa lehessen az intézmény. Ezt a minősítést azok a felsőoktatási intézmények viselhetik, amelyek oktatási programjaikkal, figyelemfelkeltő rendezvényeikkel, valamint tudatos termékválasztásukkal a méltányos kereskedelem mozgalom aktív támogatójává válnak. Olyan egyetemek rendelkeznek a címmel, mint például a Bonni Egyetem, a University of California, a King's College és az Oxford University.

Fotós: Karnok Csaba

Czagány Gábor azt is bejelentette, hogy hamarosan hazánkban elsőként Szegeden nyílik Fair Trade kávézó. A Trinity Cafét a Szentháromság utcában alakítják ki, és csak méltányos kereskedelemből származó termékeket, valamint helyi termelők portékáit árulják majd. 

Az előadás végén a résztvevők fair trade védjeggyel ellátott kávét, teát és csokoládét is kóstolhattak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában