Csongrád

2022.10.26. 15:33

Véget ért az olcsó energia aranykora

A gáz és az áram ára valószínűleg mérséklődik a jövőben, de az olcsó energiaárak aranykora biztosan nem tér vissza – hangzott el a Csongrád–Szentes Paktum legutóbbi előadásán. A vállalkozóknak szervezett találkozón Csongrád gazdasági helyzetképéről, az elmúlt év energiapiaci változásairól, a megújuló energia előnyeiről, valamint a vállalkozások duális képzési lehetőségeiről hallhattak előadást az érdeklődők.

Majzik Attila

A jelenlegi viszonyok mellett jóval lerövidül az energetikai célú beruházások megtérülési ideje – hangzott el az előadáson. Fotó: Majzik Attila

A kötelező feladatokat maximálisan ellátják, de az önként vállaltak terén komoly csökkentésre lehet számítani a megnövekedett energiaárak miatt – jelezte Bedő Tamás, Csongrád polgármestere. A vállalkozóknak azt tanácsolták, hogy korszerűsítsenek, mert a jelenlegi viszonyok mellett jóval lerövidül az energetikai célú beruházások megtérülési ideje.

Jól teljesültek az adóbevételek

Csongrád gazdasági helyzetképét vázolva Bedő Tamás elmondta, a város iparűzési adóbevételei jóval felülteljesültek a vártnál, a tervezett 953 millió helyett eddig 1 milliárd 75 millió forint folyt be. A többi adónem körülbelül a tervezett szinten teljesült, jövőre is 1 milliárd forint körüli adóbevétellel kalkulálnak.

Mint a polgármester hozzátette, a saját bevételeik terén sokkal nagyobb a probléma, ingatlanértékesítésből például 200 millió forinttal számoltak, ezzel szemben abból mindössze körülbelül 10 millió forint folyt be.

Ezek közül a legnagyobb szívfájdalmunk, hogy nem kelt el a betontelep

 – emelte ki a polgármester.

Minden kötelező feladatot ellátnak

Hogy mit hoz a jövő év, az nagyban függ attól, hogy milyenek lesznek az energiaszámlák. Az biztos, hogy az önkormányzat a kötelező feladatokat maximálisan kifinanszírozza, az önként vállalt feladatok viszont drasztikusan, van, ahol 50 százalékkal csökkennek a jövőben. Ezek a közművelődési, a sporttal összefüggő feladatok és támogatás, valamint a média és a rendezvények. Utóbbiakat csak pályázati forrásból tudunk rendezni

 – tájékoztatott Bedő Tamás.

A polgármester hozzátette, önerős fejlesztés jövőre nem várható, de uniós forrásból szinte a város összes részében történik majd valamilyen felújítás.

Fotó: Majzik Attila

Megéri korszerűsíteniük a cégeknek

Az előadás további részében Tóth Sándor energetikai szakértő számolt be az energiahordozók árváltozásának hátteréről és azok hatásairól. Kiemelte, bár tapasztalható visszaesés, az olcsó energiaárak aranykora nem jön vissza. Megtakarításra kell törekedni, ezt pedig jól megtervezett energetikai beruházásokkal lehet elérni.

A legfontosabb a korszerűsítés: a mai energiaárak mellett a beruházások megtérülése akár egy-két év is lehet a korábbi hat-hét évvel szemben

 – tanácsolta a vállalkozásoknak az energetikai szakértő.

Hozzá csatlakozva Horváth János, a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara térségi elnöke is a fejlesztések fontosságát hangsúlyozta. Kitért arra is, hogy helyi technikumokkal közösen fejlesztik a szakképzést.

Berkes Ilona, a HSzC Sághy Mihály Technikum gyakorlati oktatás vezetője a duális képzés ipari szakmákon belüli helyzetéről tájékoztatott. Kiemelte, a Sághynak jelenleg több mint húsz partnere van, de még mindig szükség lenne gyakorlati képzőhelyekre. A vállalkozásoknak szerinte érdemes lenne összefogniuk, hogy egy ágazati képzőközpontot hozzanak létre Csongrádon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában