Fejlesztés

2022.11.16. 18:50

Korszerűsítik az ópusztaszeri iskolát

Felújítják az ópusztaszeri általános iskolát, melynek közelében új sportcsarnok is épül az egyházmegyei beruházásban. A munkákkal a hónap, vagyis november végéig elkészülhet a kivitelező.

I. P.

November végére elkészülhet Ópusztaszeren az új iskolai tornacsarnok. Fotó: Imre Péter

Az ópusztaszeri Szent Miklós Katolikus Általános Iskola felújítása, korszerűsítése, infrastrukturális fejlesztése és mellette az új tornacsarnok építése egy ideje már zajlik egyházmegyei beruházásban, melynek százszázalékos intenzitású támogatottsága bruttó 381,7 millió forint. Az összeg 93 százaléka a kivitelezést fedezi, a maradék 7 százalék egyéb, a munkákhoz, elvégzésükhöz szükséges költség.

Felújítás és építés

A zajló munkákat a helybeliek naponta figyelemmel kísérhetik, hiszen az intézmény a központban fekszik. A projekt hivatalos kezdete 2020. április 1., fizikai befejezésének határideje 2023. július 31., de a Szeged-Csanádi Egyházmegye tájékoztatása szerint a iskola felújítása és a tornacsarnok is elkészül idén november 30-ig.

Elvégzett munkák

Az iskola felújítása során pótmunka megrendelése vált szükségessé, ez okozza az épület későbbi befejezését – áll az egyházmegye pályázati irodájának kérdésünkre adott válaszában, majd sorolja az elkészült feladatokat. Elvégezték az épület homlokzatának hőszigetelését, ügyelve a tűzvédelmi, tűzállósági előírásokra kőzetgyapot alkalmazásával, és a padlásfödémet is hőszigeteléssel látták el a szakemberek. Kicserélték a homlokzati nyílászárókat, új, korszerű, műanyag, háromrétegű üvegezésű ajtókat, ablakokat építettek be. 

A lépcsőházi lapostető szigetelése helyett fémlemezzel fedett faszerkezetes magastetőt alakítottak ki. A nyílászárók beépítése után javították a belső festést, a homlokzati faszerkezeteknél állagmegóvó mázolást végeztek, és kicserélték a bádogpárkányokat és lefolyócsöveket. A felsorolás az épületgépészeti fejlesztésekkel folytatódik: a fűtéskorszerűsítés jegyében elkészült a tervezett 30 radiátor cseréje – az újakra termosztatikus szelepfej került – a szükséges csővezetékek átalakításával együtt.

A nagyon várt sportcsarnok építési munkái is befejeződnek – mint már korábban említettük – november 30-ra. Ami hátravan – jegyzi meg a válaszlevél –, azok a közműbekötések, ezek időigényesek és ezért tolódhat ki az A-típusú tornaterem használatba vétele, amit már a diákok és a testnevelők is várnak. Az egyterű csarnokban a küzdőtéren kívül helyet kap szertár, fiú- és lányöltöző és mosdó, akadálymentes illemhely, tanári öltöző, iroda, valamint orvosi szoba.

Amit vállaltak, elkészítik

– Nagyon várjuk már, hogy elkészüljön a két egymáshoz kötődő beruházás, az iskola rekonstrukciója és a tornaterem építése. Amit önkormányzatunk vállalt, a villany, az ivó- és a szennyvíz bekötését a csarnokba, azt a héten teljesítjük – mondta el érdeklődésünkre Makra József, Ópusztaszer polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában