Helyi gazdaság

2023.01.03. 18:10

Hódmezővásárhely nem kap a kormánytól rezsitámogatást

Egyetlen fillér támogatást sem kap Hódmezővásárhely a kormánytól a rezsinövekedés ellensúlyozására. A helyi Fidesz már novemberben jelezte, hogy a polgármester egymásnak ellentmondó nyilatkozatai miatt a város elvághatja magát a kormányzati segítségtől.

Kovács Erika

Fotó: Török János

A kormány az energiaár-emelkedés hatásainak enyhítésére, az önkormányzatok által készített menedzsmentterv alapján és figyelembe véve a települések egy főre jutó iparűzési adóerő-képességét, támogatja a 10 ezer fő feletti önkormányzatokat. A döntést január 2-án tették közzé a kormany.hu-n. Csongrád-Csanád vármegyében Csongrád 299 786 182, Makó 150 021 811, Szeged 1 299 504 290, Szentes 279 766 484 forint támogatást kap. Hódmezővásárhelyt nem támogatják.

Márki-Zay Péter, a város polgármestere a hivatalos közösségi oldalán ezért Lázár Jánost hibáztatta. „Ha európai jogállamban élnénk, a vásárhelyi emberek ugyanannyit érnének a kormánynak és a képviselőnknek, mint mindenki más. Minthogy nem abban élünk, kíváncsian várom, lesz-e bátorságuk megmagyarázni ezt a döntést. Találnak-e bármilyen objektív mutatószámot, amivel ez a lépés indokolható?”

Lázár János tavaly december 1-jén, a Rádió7 Közös nevező című műsorában azt mondta, a 3200 önkormányzat közül 3000 nagyon kevés pénzből gazdálkodik. A 4-es választókerületben 19 településből 16-nak vannak anyagi gondjai azért, mert kicsik, vagy a társadalmi helyzetük miatt alakult így. Csak háromnak könnyebb a helyzete.

„Akik nagyon rosszul állnak, ott segíteni kell. Ahol magas adóbevétel van, mérsékelt segítséget tudunk adni, ahol nagyon sok pénz van, mint Hódmezővásárhelyen, hiszen a polgármester azzal kampányol, hogy tele van a város kasszája, az a település nem jogosult támogatásra. Nem tudunk pénzt adni, hogy a városháza tornya megújuljon, meg legyen óriáskerék. Előre mondom, hogy 2023-ban nem fog tudni kapni Hódmezővásárhely állami támogatást, mert nem jogosult rá.”

November elején a helyi Fidesz is felhívta a polgármester figyelmét az ellentmondó nyilatkozataira. „Néhány nap eltéréssel előbb az országos sajtóban bejelenti, hogy a kormány segítsége nélkül a város rövidesen csődbe mehet, majd arról beszél, hogy több mint 2 milliárd forint szabadon felhasználható pénz áll rendelkezésére, és a város nem lesz az első 3000 település között, amelyik segítséget kér a kormánytól. Óriási felelőtlenség, azt kockáztatja, hogy Vásárhely minden segítségtől végleg elvágja magát.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában