Az elméleti és a gyakorlati képzés egy telephelyen lesz, új tankonyhát és cukrászatot is kialakítanak

2023.03.17. 17:30

Felújítják a vásárhelyi Kalmárt, odaköltözik a Corvin is

A 2024-2025-ös tanévet várhatóan már a Bajcsy-Zsilinszky utcai Kalmár szakképző iskolában kezdik a Corvin és a Kalmár iskola tanulói, amit addigra felújíttat a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

Hódmezővásárhelyen a Kalmár Zsigmond Szakképző Iskola a 2021–2022-es tanévtől a Corvin Mátyás Technikum és Szakképző Iskola intézményegységeként működik.

A kiviteli tervek május végére készülnek el

– Az összevont intézmény azzal a javaslattal fordult a Centrum vezetése felé, hogy amennyiben erre mód van, a jövőben egy épületegyüttesben szeretnének oktatni – mondta lapunknak Kincses Tímea, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum (HSZC) főigazgatója. Az összeköltözést az energiaárak drasztikus emelkedése részben megoldotta, de ez csak ideiglenes. Az ősz végétől a kalmárosok átmenetileg a Corvinban tanulják az elméleti tárgyakat, a Bajcsy-Zsilinszky utcán a gyakorlati képzés zajlik.

– Közben megvizsgáltuk a végleges összeköltözés lehetőségeit. A Corvin Városház utcai épülete kicsi ahhoz, hogy a gyakorlati képzés is abban az épületben történjen. A Kalmár kapacitása nagyobb, itt lehet olyan komplexumot kialakítani, ahol a Corvin szakmai ágazatai is elférnek. Természetesen, a jelenleginél sokkal jobb körülményeket kívánunk teremteni a diákoknak és az oktatóknak. Ehhez nagy léptékű felújítás szükséges – emelte ki a főigazgató.

– A műszaki felmérést megkezdtük, a szakmai oktatók igényeinek figyelembevételével május végére készülnek el a kiviteli tervek és a költségbecslés – tudtuk meg Hegedűs Zoltántól, a HSZC kancellárjától. Hozzátette, a felújítást két lépcsőben tervezik. Az első szakasz a főépületet érinti. Belső felújításokat végeznek, megújulnak a vizesblokkok, a burkolatok és a teljes épületgépészet. A fűtési rendszert részben korszerűsítik. Az épületben a jelenleginél sokkal nagyobb közösségi teret alakítanak ki. A fejlesztést saját forrásból oldják meg.

Kincses Tímea, a HSZC főigazgatója és Hegedűs Zoltán kancellár elmondták, a Kalmár iskolát felújítják, a tervek szerint 2024 őszén a kalmáros és corvinos diákok is itt kezdik az új tanévet. Fotó: Kovács Erika

Csokiműhelyt is terveznek

– Terveink szerint ez a munka jövő augusztusra készül el, vagyis a 2024–2025-ös tanévet már itt kezdhetik a Corvin-Kalmár tanulói. A második szakaszban a Gonda utca felőli, a korábban a Gregus Máté Mezőgazdasági Technikum által használt tanműhelyt alakítjuk át, ahol a tankonyhán kívül helyet kap egy cukrász- és csokoládéműhely, valamint a tanétterem és a szükséges kiszolgálóhelyiségek. Az épület vagyonkezelési jogát átvesszük az Agrárcentrumtól. A szóbeli megállapodás már megszületett, hamarosan a szerződést is aláírjuk. Terveinket szóban az önkormányzat felé is jeleztük – tudtuk meg Hegedűs Zoltántól.

Az iskola vezetése részéről felmerült egy új, közös név gondolata, de ennek megvitatása még nincs napirenden. 

A Honvédelmi Minisztérium még nem válaszolt

A Városház utcai iskolaépület az átköltözés után is szakképzési célokat szolgál. Többek között a szépítészet ágazat tanműhelyeinek bővítését tervezik, valamint további tanműhelyek, laborok kialakítására is sor kerülhet.

Hódmezővásárhelyen szóbeszéd tárgya, hogy a katonai középiskola is a Corvinba költözhet. Az intézményben az utóbbi hetekben már jártak katonai vezetők, de ezzel kapcsolatban nem kaptunk információt a HSZC-től, a Honvédelmi Minisztérium pedig egyelőre nem válaszolt a megkeresésünkre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában