Helyi gazdaság

2023.03.16. 20:40

Később lesz kész a makói Hagymatikum

Drágább lesz és a vártnál később készül el a makói Hagymatikum bővítése. A plusz költséget és időt igényló munkák azt a célt szolgálják, hogy az épületegyüttes energiahatékonysága a lehető legoptimálisabb legyen.

Szabó Imre

Eredetileg úgy volt, hogy a közbeszerzési eljáráson nyertes Fehérép Kft. 21 hónap alatt fogja megépíteni a makói Hagymatikum fürdő új épületrészeit, ám az uniós közbeszerzési értesítőben most megjelent hirdetmény szerint ennél 9 hónappal több, azaz 30 hónap és 20 nap áll az építők rendelkezésére a munka befejezéséhez. Ez azt jelenti, hogy a 2021 júliusában kezdődött építkezés várhatóan idén novemberben fog befejeződni. A kivitelező cég azért kért határidő-módosítást, hogy az önkormányzat által megrendelt pótmunkákat el tudja végezni. Ezek meg is drágítják a végösszeget mintegy 82,6 millió forinttal. A beruházás teljes költségvetése – mint korábban megírtuk – mintegy 10 milliárd forint; ez a város történetének legnagyobb beruházása, a fürdő vendégfogadó kapacitását meg fogja duplázni.

Horváth Attila, a Fehérép Kft. általános igazgatója a Délmagyarországnak azt mondat, ezek a plusz feladatok abból adódnak, hogy az önkormányzat a rezsiválságra tekintettel azt kérte, alakítsák át az épületegyüttes energiaellátását úgy, hogy az a lehető legkevesebb külső energiaforrást igényelje, és maximálisan használják ki a termálvíz adta lehetőségeket. Az ehhez szükséges módosításokat a városháza energetikus szakemberével együtt dolgozták ki. Nem csak a nyári öltöző téliesítéséről van szó: a változtatások érintik a már meglévő épületegyüttest, sőt a tanuszodát is.

Közben csütörtökön is szorgoskodó munkásokat láttunk a Hagymatikum új épületegyüttesénél. Amikor ott jártunk, épp a kupolák tetőszigetelő elemeit helyezték föl. Horváth Attila azt mondta, jelenleg a bővítés készültségi szintje nagyjából 60 százalékos. A tetőfedésen kívül elektromos és gépészeti munkák folynak, illetve a hátsó nyitott élménymedence kialakítása, és éppen a közelmúltban fejezték be egy új lépcsőház építését. Április második felére szeretnének addig eljutni, hogy a festők és a burkolók is munkához láthassanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában