Már 2010-ben átadták az uniós támogatással épített geotermikus kaszkádrendszert

2023.04.22. 10:00

Ősszel már nem fűtenek gázzal Mórahalmon

A Mórahalmon megépült termálvizes fűtési rendszer célja olyan geotermikus hőenergia-ellátó rendszer működtetése, amely csökkenti a város fosszilis energia függőségét és a fűtésienergia-költséget. A rendszer két termálkútból, egy termelő- és egy visszasajtoló kútból és intézményi hőközpontokból áll.

Munkatársunk

A mórahalmi termálhőrendszer legfontosabb küldetése, hogy a várost függetleníteni tudják a gázfűtéstől. Archív Fotó: Kuklis István

Hamarosan két hazai településen, Tótkomlóson és Mórahalmon indulhat geotermikus beruházást megalapozó kutatás – írta meg a Világgazdaság. A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) hirdetményeiben az áll, hogy a mórahalmi engedély március 22-én született. Mórahalmon már 2010-ben átadták az uniós támogatással épített Mórahalmi Geotermikus Kaszkádrendszert, tavaly pedig új projektet indítottak. A négymillió forintos saját forráshoz elnyert másfél milliárdos támogatásból olyan termálrendszert létesítettek, amivel kielégíthető a megnövekedett hőigény, és amelyet egyesítenek a városban már működő kettővel. Ez utóbbihoz már 25 intézmény csatlakozott.

Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere Facebook-videóban számolt be a beruházásról. A megépült termálvizes fűtési rendszer célja olyan geotermikus hőenergia-ellátó rendszer működtetése, amely csökkenti a város fosszilisenergia-függőségét és a fűtési energia költségét.

– Mórahalom működésének jövőjét az energetikai viszonyok fogják meghatározni. Ezzel igen nagyot lépett előre a város, elkészült a legújabb termálhőrendszerünk, amely áll két termálkútból, egy termelő- és egy visszasajtoló kútból, az ezeket összekötő termálhővezetékből és közel 60 intézményi hőközpontból. A rendszer legfontosabb küldetése, hogy a várost függetleníteni tudjuk a gázfűtéstől, a gázkazánoktól, a szénhidrogénalapú energia-előállítástól. A következő ősszel már nem kell Mórahalom közintézményeiben gázzal fűteni, gázt felhasználni, gázkazánokat bekapcsolni. Úgy tudjuk a város működőképességét garantálni és ezzel együtt pénzt megtakarítani, hogy ezeket a termálrendszereket összehangoltan működtetve szolgáltatunk termálenergiát intézménynek, és a vevőként jelentkezőknek. A város ezzel nemcsak spórol, hanem bevételt is termel és a turisztika jövőjét stabilizálja – hangsúlyozta a polgármester.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában