90 mélyszegénységben élő gyermek szerezhet nyári élményeket az ásotthalmi birtokon

2023.05.02. 19:10

Gőzerővel készül az első tábori szezonra a Fatima Ház Alapítvány - Galéria

Látványos változások történtek a Fatima Ház Alapítvány ásotthalmi táborhelyén. A gondnoki épület felújítása véget ért, a sátortábor területét teljesen megtisztították, jelenleg a kültéri vizesblokk épül. Idén nyáron már körülbelül 90 mélyszegénységben élő gyerek táborozhat az egykori határőr laktanyában.

Koós Kata

Fotó: Karnok Csaba

Fél évvel ezelőtt látogattunk el legutóbb a Fatima Ház Alapítvány ásotthalmi táborhelyére, amelyet tavaly sikerült megvásárolnia Kiss Erzsébet kuratóriumi elnöknek a szegedi önkormányzattól. Az első nyár rengeteg gazolással, kútjavítással és a gondnoki épület részleges felújításával telt. A munka a hidegebb hónapokban sem állt meg, a gondnoki épületet sikerült mára teljesen felújítani, a vakolathibákat kijavítani, a maroknyi önkéntes csapat újrameszelte és adományként kapott bútorokkal be is rendezte az épületet, amely hét ember elszállásolására alkalmas immár. Felújították a főzőfülkét és a vizesblokkot is. 

Az épület előtti területen is látványos változást tapasztaltunk, a korábbi gaztenger eltűnt. A sátortábor tervezett helyét megtisztították a sarjaktól is, már csak a fűnyírás van hátra. Elkezdődött a kültéri vizesblokk építése is, amelyet a Szegedi SZC Móravárosi Szakképző Iskola épületasztalos diákjai vállaltak ingyenesen.  

Négy vécé és négy zuhanyzó lesz a kültéri vizesblokkban. Most az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy összekössük a szennyvíztisztító rendszerrel, ami szintben feljebb van a vizesblokk aljzatánál. Terveztünk egy nyári konyhát is, de arról idén nyárra már lemondtunk, nincs rá pénz

 – mondta el lapunknak Kiss Erzsébet, aki tavaly minden megtakarítását a terület megvásárlására fordította. Ahogy fogalmazott, egy pillanatig sem sajnálta, ugyanis húszéves álmát váltotta valóra. 

Engem a gyerekek öröme tesz boldoggá

 – közölte. 

Az alapítvány több mint száz szegedi és környékbeli, mélyszegénységben élő kisgyermeket segít, akik nemhogy nyári táborban nem jártak még soha, de sokan közülük strandon sem. Nekik készítik a táborhelyet, hogy szeptemberben ők is tudjanak felejthetetlen élményekről mesélni az iskolákba visszatérve. Az alapítvány anyagi lehetőségei nagyon szűkösek, ezért minden munkát önkéntesek végeznek. Kiss Erzsébet is szögel, vakol, fest, gazol fáradhatatlanul. Minden segítséget, legyen az anyagi, szaktanácsadás vagy önkéntes munka, hálás szívvel fogadnak. 

Tavaly nyáron 7 lelkes kisgyerek már eltöltött egy hetet az akkor még lavórösszkomfortos, nomád sátortáborban, máig emlegetik az élményeket. A vizesblokk elkészülése után a tervek szerint idén már heti turnusokban három tábort is tud szervezni az alapítvány, amelyekben turnusonként körülbelül harminc gyermek vehet majd részt. 

Lesznek kézműves foglalkozások, erdei kirándulások, strandolás, sok-sok játék és szeretnénk egy olyan foglalkozást is, amely során felhívjuk a gyerekek figyelmét az internet veszélyeire. Úgy gondolom, a mai világban elengedhetetlen, hogy hangsúlyozzuk azt, hogy az interneten sem szabad szóba állni idegenekkel 

– részletezte Kiss Erzsébet a tervezett programokat. 

A közeljövő terveivel kapcsolatban elmondta, nyár elejéig még szeretnék felújítani a főépület konyha és ebédlő részét. 

Hatalmas munka lesz az is, építőanyagnak is híján vagyunk, de semmiképp sem adjuk fel

 – közölte Kiss Erzsébet. 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában