Összesen 12 531 egységes kérelmet nyújtottak be a vármegyében az agráriummal foglalkozók

2023.06.16. 15:40

Csongrád-Csanádban bíznak legjobban a falugazdászokban

Kovács Erika

A tavalyi kérelmek alapján 34,5 milliárd forint támogatást fizettek ki a vármegye gazdáinak. ILLUSZTRÁCIÓ: Karnok Csaba

Csongrád-Csanád vármegyében a gazdák 77 százaléka a falugazdászok segítségét kérte az egységes támogatási kérelem benyújtásához. Országosan ez a legmagasabb arány, ami hatalmas bizalmat jelent a vármegye 44 falugazdásza irányába – mondta Szél István, az agrárkamara vármegyei vezetője.

Az új elvek szerinti kérelmeket a gazdák áprilistól június 9-ig nyújthatták be, amit országosan 164 ezer 603 gazda tett meg, összesen 4 millió 987 ezer 273 hektárra. A kérelmek 65 százalékát, 107 ezer 391-et a falugazdászok segítségével adták be a termelők – tudtuk meg Szél Istvántól, a Nemzeti Agrárgazdálkodási Kamara (NAK) Csongrád-Csanád vármegyei elnökétől. 

Szél István Fotó: Kállai Márton

Csongrád-Csanád vármegyében 276 ezer 394 hektárra érkezett be egységes kérelem, ami 12 531 gazdálkodót jelent. Ez a szám nagyságrendileg körülbelül ugyanannyi, mint az elmúlt évben. 2022-ben vármegyénkben 12 301-en nyújtották be az egységes kérelmet és 2023. június 12-ig 34 milliárd 49 millió 223 ezer 965 forint támogatást fizettek ki számukra. Idén az egységes kérelmet benyújtók 77,45 százaléka, összesen 9705-en éltek a falugazdászok nyújtotta segítséggel, vagyis nálunk ez az arány jóval magasabb, mint az országos átlag, sőt, a vármegyék közül a legmagasabb. Nagyon büszke vagyok a falugazdász kollégáimra. Április óta hatalmas munkát végeztek az egyéb, napi teendőik mellett. Ez azt is jelenti, hogy a gazdák Csongrád-Csanád vármegyében bíznak legjobban a falugazdászokban, bátran a kezükbe merik tenni a mezőgazdasági területeik, illetve a támogatásuk teljes sorsát 

– fogalmazott Szél István.

Az agrárkamara vármegyei elnöke hangsúlyozta, az egységes kérelmek beadási lehetősége előtt nagyon sok agrárfórumot tartottak, illetve más rendezvényeken, például téli estéken, települési programokon is tájékoztatást nyújtottak a gazdálkodóknak a közös agrárpolitika és a támogatási rendszer változásairól. Tájékoztatólevelekkel is segítették az agrárium szereplőinek munkáját.

Szél Istvántól megtudtuk, összesen 44 falugazdász dolgozik a vármegyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában