Helyi gazdaság

2023.07.11. 17:58

Szeptembertől újra működhet a szentesi szülészet – Galéria

A Szegedi Tudományegyetem lett a helyi kórház fenntartója. Mint a szentesi intézmény átszervezése kapcsán elhangzott, a kórházak integrációja nagy megtiszteltetés, de egyben nagy feladat is a szegedi egyetem számára. A fúziótól a felek azt várják, hogy annak mindenki a nyertese lesz, de legfőképpen a betegek.

Majzik Attila

Új néven és új fenntartó alatt működik a szentesi kórház. Fotó: Majzik Attila

Májusban fogadta el az országgyűlés az egyes egészségügyi, egészségbiztosítási és gyógyszerészeti tárgyú törvények módosítását, amelyben több más változtatás mellett az is szerepelt, hogy néhány vidéki kórház fenntartót vált: így a deszki Csongrád-Csanád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórháza és a szentesi Csongrád-Csanád Megyei Dr. Bugyi István Kórház a Szegedi Tudományegyetemhez került. Ennek értelmében a szentesi kórház július elsejétől a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Dr. Bugyi István Szentesi Multidiszciplináris Centrum nevet viseli. A változás azonban nem csak a kórház elnevezését érinti, az átszervezéstől a betegellátás hatékonyságának növelését remélik.

Újranyit a szülészet

A szentesi kórház kapcsán megkerülhetetlen kérdés a szülészet sorsának alakulása. A szentesi kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályán 2023. január 1. óta a legtöbb ellátás szünetel. Az osztály újranyitását márciusban még a nyár közepére ígérték, ez azonban az egészségügyi törvény elfogadása és a kórházi fenntartóváltások miatt szeptemberre csúszik.

Természetesen vannak nehézségek, mint minden egyes átalakulás során, de ezek megoldhatóak. Fontos leszögezni, hogy a szentesi kórház osztályai megmaradnak. Nagyon nehéz pillanat volt számunkra, amikor január 1-től nem működött tovább a szülészet. Legkésőbb szeptembertől azonban újraindul az osztály

 – jelentette be Farkas Sándor miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője.

A cél a hatékonyság

Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora a szentesi kórház integrációja kapcsán azt emelte ki, hogy nagy megtiszteltetés, de egyben nagy kihívás is a szegedi egyetem számára a vidéki intézmények befogadása.

Egy igen fontos hatékonyságnövelő lépést teszünk Csongrád-Csanád vármegye ellátottságában. Egyik oldalról integráljuk a hozzánk került egészségügyi intézményeket, a másik oldalról pedig egy egységes koordináció alapján működik a jövőben a vármegye ellátása

 – nyilatkozta Rovó László. 

Hozzátette, hogy a szentesi osztályokra eddig jellemző problémákra, azaz leginkább az orvoshiányra is keresnek megoldást.

A beteg legyen a nyertes

Mint Lengyel Csaba, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke elmondta, céljuk, hogy növeljék a betegek ellátásának a színvonalát, emellett a Szentesen dolgozó orvosok számára is tudjanak perspektívát biztosítani.

Sümegi Viktória, az újonnan megalakult szentesi Multidiszciplináris Centrum igazgatója kiemelte, a régió betegeinek magas szintű ellátását tűzték ki célul, amelyben a helyi elhivatott dolgozókra kíván építeni. Szabó Zoltán Ferenc, Szentes polgármester pedig azt hangsúlyozta, hogy a város továbbra is mindent megtesz a kórház működésének támogatásáért.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában