Fakidőlések miatt kellett legtöbbször vonulniuk a tűzoltóknak – Galéria

Ismét lecsapott a vihar szombaton délután Csongrád-Csanád vármegyére. Hódmezővásárhelyen okozta a legnagyobb bajt a szupercella, a település szinte minden részét érintette az ítéletidő. A vihar komoly károkat okozott, szerencsére viszont senkinek sem esett baja.

Delmagyar.hu

Szombaton délután elérte az a viharhullám Csongrád-Csanád vármegyét is, amelyik előtte Nyugat-Magyarországon és Budapesten pusztított. A vármegyében minden bizonnyal Hódmezővásárhelyen jártak a legrosszabbul. A katasztrófavédelem vasárnap reggel azt közölte, hogy addig összesen 286 bejelentést kaptak. 

Ítéletidő Vásárhelyen

A vármegye középső részén tombolt legerősebben a vihar. A legtöbbször Hódmezővásárhelyről érkeztek segélyhívások, ahol több utca is járhatatlanná vált, és egy kidőlt fa miatt a tramtrain sem közlekedett egy ideig. A villamospályára egyébként az Ady Endre úton dőlt egy 20 méter magas fa. Az Álmos utcában egy nagy méretű faág lehasadt, elektromos vezetékre és úttestre dőlt. Az Ady Endre úton, a Szigligeti utcában, valamint a Petőfi utcában pedig villanyvezetékre borult fa. A Madách Imre, a Fecske és a Lázár utcában háztetőt bontott meg a vihar. A Zrínyi utcában, a Kertész közben, a Miklós utcában és a Botond utcában épületre dőlt fa. A Kodály Zoltán utcában, a Madách Imre utcában, a Tóalj utcában parkoló autókban is keletkeztek károk a leszakadt ágak miatt. A Szent István téren egy iskola kerítésére, a Boróka utcában és a Völgy utcában szintén kerítésre dőlt egy-egy fa. A 47-es főúton, Szeged és Hódmezővásárhely között Kishomoknál, illetve a Makó és Hódmezővásárhely közötti, 4415-ös úton, Földeáknál szintén a földön fekvő fák akadályozták a forgalmat, mindaddig, amíg a tűzoltók el nem távolították őket. Szegeden, Szentesen és Makón is néhány kidőlt fa adott munkát a tűzoltóknak.

Letépte a terasz tetejét

Kollégánk vasárnap kora délután Hódmezővásárhelyen járt, ahol bizonyos helyeken még láthatóak voltak az ítéletidő nyomai. Arról számolt be, hogy a települést valósággal letarolta a szombat délutáni vihar. Egy szupercella csapott le a városra. Nem tartott sokáig, mintegy negyedóráig, de az ereje félelmetes volt. Vasárnap az utakat még levelek, apróbb faágak borították. Ez azonban semmiség ahhoz képest, amit az időjárás a város több pontján művelt.

A Teleki utcán a Sanyi pékségnél az albán tulajdonosok még vasárnap is értetlenül szemlélték a szupercella pusztítását. Az épület hátsó részének terasztetőjét az épületen átemelve, a Teleki utca úttestén dobta le a szupercella. Ebben az utcában betonvillanyoszlopot is kidöntött az orkán erejű szél. A pékségben járt egy idősebb férfi, aki elmondta, szombaton Vásárhely tabáni részében, az utcán érte a vihar.

– Félelmetes volt. Nem mertem hazaindulni, mert jégeső is hullott, a szél meg elmondhatatlanul erős volt. Jó, ha 50 méterre lehettem a tabáni templomtól, amit tudtam, hogy ott van, de egyáltalán nem láttam. Behúzódtam egy közeli kisboltba, ott vészeltem át az ítéletidőt – mondta. A Petőfi utcát pedig vasárnap délelőtt lezárták a kárelhárítás idejére. A legnagyobb erővel a Kertvárosban tombolt a vihar. Mindenütt letört ágak, kidőlt fák voltak még vasárnap is. A Hóvirág utcán egy társasház környezetében szalaggal zárták le a járdát. Nem ok nélkül. A ház melletti termetes fa egyik ága letört, de fennakadt. Ha az valakire rázuhanna, agyonütné.

A Medgyessy Ferenc utcában egy kutyát sétáltató asszony azt mondta, hogy a lakásban előbb a szélvihart hallotta, aztán mintha jég kopogott volna, ezután jött a nagy eső. Bentről nem tűnt olyan vészesnek.

Senki sem sérült meg

– Hitelen jött ez az ítéletidő, a semmiből. Kint beszélgettünk a lakókkal a tömbház előtt. Amikor zengeni kezdett az ég, meg villámlott is, szétrebbentünk és ment mindenki haza. Az ablakból figyeltem, hogy mi történik. Nem lehetett a szemben lévő lépcsőházat látni! Félelmetes volt. Amikor lecsitult a tombolás, kimerészkedtem szétnézni, az egyik barátom is jött velem. Összeszorult a szívünk a látványtól. Mindenütt leszakadt ágak, kidőlt faóriások, több autóra is fa dőlt. Csak a vakszerencsének köszönhetjük, hogy nem ütöttek agyon a fák senkit – mondta egy idős férfi. Márki-Zay Péter polgármester megígérte, hogy azoknak a háztulajdonosoknak, akiknek nincs biztosításuk megpróbálnak gyorssegélyt kiutalni a tetők helyreállításához. A viharkárok felszámolásán tizenkettő hivatásos és hat önkéntes tűzoltóegység folyamatosan dolgozott. Szerencsére a rossz időjárás miatt senkinek sem esett baja. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában