Helyi gazdaság

2023.08.17. 12:00

Még mindig nem az igazi a búzatermés

Hektáronként átlagosan 5 tonna őszi búza termett idén Csongrád-Csanád vármegye földjein. Ez ugyan sokkal jobb mint a tavalyi aszályos évi átlag, de a gazdák bizakodóbbak voltak. Közben a búza ára is ingadozik.

Suki Zoltán

Jobb termésre számítottak a gazdák.

Fotó: Kállai Márton

A tavalyi rendkívüli aszály után a gazdák bizakodóak voltak, azonban a hektáronként várt 6-6,5 tonnától messze elmarad a búzatermés. Ezt Szél István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke mondta a napokban a Rádió 7-nek. A szakember szerint a káposztarepce esetében csaknem száz százalékos a betakarítás, itt 3,5 tonna az átlag hektáronként. Őszi árpánál 5,1, tavaszi árpánál 2,4 tonna az érték. Mindkettő növénynél száz százaléknál járnak a betakarítási munkálatok. Ez mind elmarad az előzetesen várttól, talán a káposztarepce hoz egy megfelelő átlagot.

Nagy István agrárminiszter pedig bejelentette, hogy hazánkban a legtöbb helyen gyakorlatilag befejeződött az aratás, az ország kenyere a kihívások ellenére idén is biztosított.

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt héten lehullott jelentős mennyiségű csapadék megnehezítette és megakasztotta a betakarítási munkákat. A még le nem aratott gabonák sok helyen megdőltek.

Nagy István kiemelte, az őszi árpa aratása már az elmúlt hetekben befejeződött. Az országos termésátlag 5,5 tonna/hektár, ami elmarad a várakozásoktól. A búza betakarítása is csaknem befejeződött, aratásának készültsége eléri a 96 százalékot és 5,6 tonna körüli termésátlagot mutat. Hangsúlyozta, a tavaszi árpa betakarítása is gyakorlatilag végéhez ért, 4,4 tonnás termésátlaggal.

A tárcavezető kitért arra is, hogy az idei nyáron a gabona és az olajosnövény felvásárlási árak rendkívül alacsony szintje okoz kihívásokat. A hazai felvásárlási tarifák és az irányadó párizsi árutőzsdei gabonajegyzési árak között óriásira nőtt a különbség. Az orosz–ukrán háború, az Ukrajnának biztosított teljes vámmentesség, a fekete-tengeri kikötők blokádja miatti szállítási lehetőségek folyamatos változása rendkívüli módon felbolygatta a világ gabonapiacát – fűzte hozzá.

A miniszter szerint a biztonságos élelmiszer-ellátás nemcsak stratégiai, hanem nemzetbiztonsági kérdés is. A magyar mezőgazdaság több mint 20 millió ember ellátására képes, így jó érzés azt látni, hogy az ágazat szereplőire minden körülmények között a koronavírus-járvány idején vagy éppen az orosz–ukrán háború alatt is mindig lehet számítani – húzta alá az agrártárca vezetője.

Az Agrárközgazdasági Intézet pedig arról számolt be, hogy Magyarországon átlagosan 64,9 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával augusztus első hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 53 százalékkal múlta alul. A takarmánybúza 61,2 ezer forint/tonnáért forgott ugyanekkor. A Budapesti Értéktőzsdén a fenntartható takarmánybúza szeptemberi tőzsdei elszámolóára változatlanul 66 ezer forint/tonna volt július 31. és augusztus 11. között. A chicagói árutőzsdén a búza szeptemberi jegyzése 230–245 dollár/tonna között ingadozott a megfigyelt tőzsdenapokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában