TOP 100

2023.10.23. 19:30

Az egyedi megoldások mestere a vásárhelyi Metrisoft Mérleggyártó Kft. - Azt is bevállalják, amit más nem

A mérlegek világa messze túlmutat a lakossági felhasználású konyhai vagy fürdőszobai mérőeszközökön. Ezekkel nem, de minden mással foglalkozik a hódmezővásárhelyi Metrisoft Mérleggyártó Kft. Az ipart és a kereskedelmet szolgálja ki hiteles, típus- és egyedi megrendelésre készült mechanikus, elektronikus mérlegek gyártásával, illetve komplex rendszerek teljes automatizálásával, robotizálásával. Olyan megrendelői igényeket elégít ki, amelyek a jövőbe mutatnak, így az egyik leginnovatívabb hazai vállalkozássá válhatnak.

Delmagyar.hu

Fotó: Karnok Csaba

Bele sem gondolunk, pedig világunk valamennyi területén jelen vannak a mérlegek; még az emberi élet is súlyméréssel kezdődik; a mirelit borsót, tejet, macskaeledelt, cementet pontosan lemérve, csomagolva vásároljuk meg. Túlzás nélkül állítható, hogy a gazdaság mérlegek nélkül nem működne.

33 éve a piacon

Ahogy a világ halad, úgy változnak a mérlegek is: a karos mérőeszköz helyett beköszöntött az okosmérlegek kora, melyek sok esetben már automatizált rendszerek részeként mérik a súlyt. Az utóbbi mestere a hódmezővásárhelyi Metrisoft Mérleggyártó Kft., mely 1990-ben alakult meg − kezdetben bérelt garázsműhelyként − a sokakat foglalkoztató hódmezővásárhelyi Metripond mérleggyár felszámolása után. 

Az egykori alapító-tulajdonosok közül hárman ma is a Metrisoftot vezetik: Nagygyörgy Károly, aki az ifjabbik Károlynak fokozatosan adja át az ügyvezetést, Kiss-Albert István és Zsoldos Tibor. (Utóbbi két tulajdonos fiai szintén a kft.-t erősítik: jelentős szerepet vállalnak a cég fejlődésében sales és IT-területen.)

Tiborral a Jókai úti telephelyen is összefutunk − miközben az ifjú ügyvezető körbevezet az egyes részlegek között −, és máris újságolja a cég nagy büszkeségét: 2022-ben a Magyar Ipari Célgép Nagydíjat „Termék kiadagolás-beadagolás vagy csomagolás gépei” kategóriában a Metrisoft nyerte el automata zsákológépével. Ennek jelentősége óriási a piacon, megértéséhez kanyarodjunk az automatizálás felé!

Amivel tarolnak

Az ipari automatizáció célja mindig a termelési hatékonyság növelése. Az egyedi automata rendszerekkel a gyártási folyamatok tervezhetőbbek, gyorsabbak, szakszerűbbek. A Metrisoft szoftveralapú mérlegeket is tartalmazó komplex rendszerei − az automata zsákológép, a robotos palettázó rendszer, az ömlesztett­áru-kiszerelő sor − ezt szolgálják. A két rendszer − a mérlegek és a robotizálás, automatizálás − a jövőben összefolyik, véli a fiatal mérnök, ugyanis az állandó munkaerőhiány, a minőségi, előre tervezhető munkavégzés igénye óriási az ipar részéről. 

Például a fagyasztottáru-kiszerelő soruk egyedi megrendelésre készült: olyan PLC- (programmable logic controller) alapú mérlegrendszer, amely hatalmas oktabinokban (nyolcszögletű kartondoboz) mér ki egy tonna mirelit borsót (vagy mást), a készáru pedig azonnal szállítható tovább. Legutóbb automata ládaborítót alkottak, ami ütemre, egységnyi idő alatt mindig ugyanannyi mennyiségű gyümölcsöt tölt a ládába. A checkweigher (automata szalagos, gyors súlyellenőrző mérleg) minden egyes terméket lemér, a beépített fémdetektor pedig ellenőrzi a termék fémszennyezettségét.

De a már emlegetett, általuk tervezett és gyártott zsákológép is pontosan annyi terményt tölt a zsákba, amennyit előzetesen beprogramoztak a szoftverébe, el is varrja a zsákot, felcímkézi, majd a szalagra helyezve eljuttatja a robotos palettázóhoz.

Fejlesztőből lett vezető

Ez az egyedülálló fejlesztés egyébként nagyban köszönhető az ifjabbik Nagygyörgy Károlynak. A 35 éves fejlesztőmérnök kiskora óta gyakran megfordult a cégnél: szívesen forrasztott, remegett, hogy kipróbálhassa a flexet. Később nyaranta vette ki a részét az egyre komolyabb feladatokból. A Műegyetem mechatronika szakát elvégezve 7 évig a fővárosban próbált szerencsét, autóipari beszállítóknak készített egyedi tesztereket. Csak profitált abból, hogy más rendszerek működését is látta − mondta a 2019-ben hazatért férfi, aki eleinte fejlesztőként ténykedett a Metrisoftnál. Az automatizálás, robotizálás éppen akkor kezdődött el a cég életében, noha az egyedi megoldások tervezése, megvalósítása mindig is a Metrisoft erőssége volt, ahogy az országos szervizhálózat is.

A mérlegek és a robotizálás, auto­matizálás összefonódása a jövő, magyarázta Károly, hangsúlyozva, a klasszikus mérleges tudás ma is az apjáé, aki az operatív irányítást mára teljesen a fiára bízta, a lényeges döntéseket pedig még együtt hozzák meg. Az ifjú vezetőnek a fejlesztés-tervezés az asztala, az e területen szerzett tapasztalatok, a folyamatok átlátása a gyors vezetői döntésekben segíti, no meg abban is, hogy a beosztottak az elismert tudásának köszönhetően könnyebben elfogadják őt. Hozzátette, a cégvezetés nagy idő- és energiaigénye miatt a tervezést kénytelen háttérbe szorítani. 

Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

Az okosításra mennek rá

Az optimalizálást fontos feladatnak tekinti a közel 70 fős, Magyarországra és a környező országokba szállító cég életében. 

− Ügyfél, ügyfél, tervezés − ez a legfontosabb, a jövőben ehhez kell igazítani a munkaszervezést is, ezért elengedhetetlen az egyes projektéletutak egyszerűbb, átláthatóbb nyomon követése a később is pontosan lekövethető dokumentációtárolás, központi adatbázis létrehozásával. Ugyanez igaz az országos szervizszolgáltatásunkra is: cél, hogy távoli eléréssel bármelyik mérleg szoftvere javítható, frissíthető legyen. Az irány számomra világos: figyelni a legújabb piaci trendeket, követni a világ igényét, folytatni a megkezdett utat az egyedi rendszereink „okosításában”,  automatizálásában. Ez az eladható − fogalmazott ifjú Nagygyörgy Károly.

A zömében villamos-, fejlesztő- és gépészmérnököket, lakatosokat, gépészeket, esztergályosokat foglalkoztató Metrisoftnál kimondottan alacsony a fluktuáció (úgy tűnik, megéri itt maradni), a Hódmezővásárhelyről és kistérségéből érkezett munkatársak 10−20 százaléka az 1990-es alapítás óta a saját telephellyel és gyártóüzemmel, valamint egy budapesti szervizirodával is rendelkező Metrisoftnál dolgozik. 

Fotó: Karnok Csaba

Ütőképes kártyákkal nyernek

Országos forgalmazói partnerhálózatuk a Metrisoft típustermékeivel − gyakorlatilag a mérlegtípusok valamennyi válfajával − kiszolgálja a hazai piacot. A 100 százalékban magyar vállalkozás csakis a minőségben hisz. Ezt bizonyítja az is, hogy nemrég az egyik közúti hídmérlegük több mint 20 év után érett meg a cserére. De más erősségükre is alapozhatnak, amikor új megrendelő érkezik: korábbi referenciáik alapján is sok a megkeresés, teljes körű szolgáltatásukba belefér az országos szervizszolgáltatás, egyedi tervezésű rendszereik a villamossági, a szoftveres, illetve a mechanikai területre is kiterjednek.

Céginfó

Az 1990-ben alapított Metrisoft Mérleggyártó Kft. a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara önkéntes tagja, jelenleg közel 70 főt foglalkoztat. A három ügyvezető-tulajdonos mellett a stafétabotot nemrég ifjú Nagygyörgy Károly fejlesztőmérnök vette át. A hiteles asztali, raktári és lapmérlegek gyártása mellett ellenőrző, kiszerelő, összemérő mérlegek gyártásával, valamint egyedi rendszerek teljes automatizálásával, robotizálásával szolgálja ki a piacot.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában