Kőkuti Attila: Nem kellemesek a vármegyei számok

2023.10.12. 16:47

Csongrád-Csanád 100 legnagyobb vállalata gyűlt össze - Fotók

Nagyszabású gazdasági konferenciát szervezett a Szent Gellért Fórumban a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara, valamint az Enterprise Europe Network Szeged Top 100 címmel a térség legjelentősebb vállalkozásai részére. A csütörtöki eseményen mutatták be a lapunk közreműködésével elkészült Top 100 – Csongrád-Csanád vármegye gazdasága 2023 című kiadványt.

Arany T. János

Gazdasági konferenciát rendeztek, amelyen bemutatták a Top 100 – Csongrád-Csanád Vármegye Gazdasága 2022 című kiadványt is. Fotó: Török János

Az év legrangosabb gazdasági rendezvényét és egyben legnívósabb vállalkozói társasági eseményét rendezte meg a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara, valamint az Enterprise Europe Network csütörtökön a Szent Gellért Fórumban. A Top 100 gazdasági konferencia nyitó előadását Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára tartotta.

Nem jó a helyzet

Előtte Kőkuti Attila, a Tornádó International Jármű és Gépgyártó Kft. ügyvezető igazgatója, a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntötte a résztvevőket és adott nem túl derűlátó helyzetjelentést a vármegye gazdasági helyzetéről.

Nem kellemesek a vármegyei számok 

– mondta, majd sorolni kezdte: a beruházások összege 15 százalékkal maradt el a korábbitól, az ipari termelés volumene 14 százalékkal maradt el a tavalyi évben realizálódott hasonló időszaktól, az export és a belföldi értékesítés csökkent.

Csak Mórahalmon nőttek a számok

A turizmus is rosszabb helyzetben van, mint korábban, egyedül Mórahalmot emelte ki az elnök, mint az egyetlen olyan település, ahol kis mértékben nőtt a vendégéjszakák száma. Elhangzott, a vármegyei átlagkereset elmaradt az az országos átlagtól, a reálkereset folyamatosan csökken.

A fogyasztást vissza kell állítani, amelynek a béremelés az egyik eszköze – hangsúlyozta a kamarai elnök. Köszöntője végén kifejtette, vármegyénk lehetőségei nem átlagosak, hiszen itt van az ország egyik legjobb egyeteme, színvonalas a szakképzés és a gimnáziumi oktatás, itt a hármashatár. – Mi kell még? 

– tette fel a kérdést Kőkuti, majd meg is válaszolta.

Hiányoznak a fejlesztések

Egy, vagy több ezermilliárdos árbevételű multi. Ez a térség kimaradt a fejlesztésekből. A lehetőségeink kihasználásához jelentős kormányzati beruházás szükséges. Várjuk ezeknek a multiknak a megjelenését

 – mondta.

A konferenciát Fábián Gergely államtitkár nyitotta meg, aki a magyar iparstratégia, az ipar aktuális helyzete és kihívásai címmel tartott előadást. Ismertette a recessziós fenyegetettség részleteit, elmondta, hogy a gazdaság teljesítménye 2023. II. negyedévében 2,3 százalékkal elmaradt a tavalyitól, az ipari termelés is csökkent, de sovány vigasz, hogy az ipar visszaesése megegyezik az európai átlaggal. A konferencia további témái között kiemelt helyen szerepeltek a gazdasági kilátások, a globális piaci trendek, a mesterséges intelligencia, valamint az újszerű vállalati kommunikáció kérdésköre is.

A Top 100 kiadványból kiderül, hogy a 2021-es évhez képest 21 százalékkal nőtt, meghaladta a 2,6 ezer milliárd forintot tavaly a 100 legnagyobb nettó árbevételt elérő Csongrád-Csanád vármegyei székhelyű vállalkozás összteljesítménye. 2022-ben Csongrád-Csanádban a legnagyobb, 970,933 milliárd forintos nettó árbevételt a hódmezővásárhelyi székhelyű Országos Dohányboltellátó Kft. érte el. A második helyre a Sole-Mizo Zrt. került 121,294 milliárd forintos tavalyi nettó árbevétellel. A harmadik az MVM Démász Áramhálózati Kft. lett 105,783 milliárd forintos nettó árbevétellel.

A díjazottak

A csütörtöki TOP 100 Gazdasági Konferencián díjazták a legjobban teljesítő vállalkozásokat. A nagyvállalati kategória győztese a s zegedi Contitech Rubber Industrial Kft., a középvállalati kategóriában a szegedi Feszültség Kft. kapott elismerést, a kisvállalati kategória díját pedig a szintén szegedi Déli-Farm Kft. kapta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában