Helyi gazdaság

2023.10.17. 17:00

Kétezer öntözött hektár lehet a Homokhátságon

Több mint 2 milliárd 100 millió forintot szán a kormány arra, hogy ne száradjon ki végképp a Homokhátság. Most Mórahalmon és térségében építik majd ki az öntözővíz-hálózatot, ami azt teszi lehetővé, hogy 2000 hektáron tudjanak biztonságosan termelni a gazdák, úgy, hogy nem az ivóvízkészletet, hanem a Tisza vizét használják az öntözésre.

Suki Zoltán

Néhány év múlva már a Tiszából érkezhet az öntözővíz. Fotó: Karnok Csaba

Hétfőn a Magyar Közlönyben megjelent az a kormányrendelet, ami több mint 2 milliárd 100 millió forintot biztosít a mórahalmi öntözésfejlesztési projekt befejező szakaszára

 – mondta keddi sajtótájékoztatóján a homokhátsági településen Mihálffy Béla. 

Az országgyűlési képviselő hozzátette, hogy a mostani azért is nagyon komoly döntés, mert az orosz-ukrán háború miatt nagyon nehéz gazdasági helyzet alakult ki, ami miatt beruházási stopot is elrendeltek.

Most azonban már áll úgy a gazdaság, hogy ez a mindenképpen nélkülözhetetlen beruházás megvalósulhat

 – tette hozzá a képviselő.

A 700 millió forintos beruházással nemcsak öntözésre, hanem a belvíz elvezetésére is alkalmassá tették az Algyői-főcsatornát.
Fotó: Karnok Csaba

A sajtótájékoztatón ott volt Mórahalom polgármestere is. Nógrádi Zoltán elmondta, hogy hazai költségvetésből biztosítja a kormány a tiszai vízpótló rendszer befejezését.

Ezt a térséget az ENSZ szerint már húsz éve is elsivatagosodás jellemezte. Tulajdonképpen a Duna-Tisza köze és különösen a mórahalmi térség határozottan félsivatagos területnek számít, amit az elmúlt időszak klímaváltozása tovább súlyosbított, hiszen itt a légköri és a talaj aszály egyaránt problémát okoz a gazdálkodásban 

– fogalmazott a polgármester.

Elhangzott, hogy maga a vízpótló rendszer több települést érint. Algyőtől indul és Domaszék, illetve Zákányszék, valamint természetesen Mórahalom jelentős részét is magában foglalja. A víz a Tiszából nyílt felszínű csatornákon és zárt, nyomott csővezetéken jut majd el a folyóból az öntözendő területekre.

A csatornarendszer mellett ki kell majd alakítani több víztározót is, hiszen egy időben nagy mennyiségű öntözővízre lehet szükségük a gazdáknak, akik így majd 2000 hektáron tudnak a Tisza vizével locsolni.

Nógrádi Zoltán szerint a folyamat része az öntözési közösségek megalakítása, amik tulajdonképpen gazdasági társaságok. Ezek azonban nélkülözhetetlenek a beruházás megvalósításához. A kormány már több öntözési közösséget is elismert, amelyekben több száz gazda van benne.

Magyarán, ha a beruházás megvalósul, lényegesen könnyebb dolguk lesz a gazdálkodóknak, és a legfontosabb, hogy az öntözéssel nem az ivóvízbázist csökkentik.

Korábban már épült zsilip Kiskundorozsmán és Domaszéknél. Az algyői építkezés a Homokhátság vízpótlásának első üteme volt, amelyet a domaszéki főcsatorna felújítása követett. A 700 millió forintos beruházással nemcsak öntözésre, hanem a belvíz elvezetésére is alkalmassá tették az Algyői-főcsatornát. A kotrással és új védművek megépítésével együtt így 30 százalékkal lehet csökkenteni az elöntött mezőgazdasági területek arányát. Szatymaz, Domaszék, Szeged-Kiskundorozsma mintegy 20 ezer lakosát is védi a felújított vízelvezető-öntöző rendszer.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában