Csongrádon voltak a legolcsóbbak a panelok tavaly

2023.12.11. 09:00

Nagyok a területi különbségek a lakásárakban

Míg 2015-ben vármegyénkben a használt lakások átlagos négyzetméterára 143 ezer forint volt, addig tavaly már 426 ezerért keltek el. A KSH adatai szerint legdrágább egy szegedi belvárosi társasházi lakás volt tavaly, a legolcsóbb négyzetméteráron pedig egy kisteleki tanyát hirdettek eladásra.

Varga Anna

Hét év alatt csaknem háromszorosára drágult a használt lakások négyzetméterára vármegyénkben.

Fotó: Kállai Márton

Megújította és a kibővítette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az Ingatlanadattár című kiadványát, immár területi bontásban megtekinthetőek a használt lakások átlagos négyzetméterárai. A KSH a NAV illetékhivatali adatbázisa alapján dolgozott, összeállításuk nem tartalmazza azokat a településeket, illetve utcákat, ahol az adott évben három ingatlannál kevesebb cserélt gazdát. Térképeket és táblázatokat böngésztünk.

7 év alatt csaknem 300 százalék

A tavalyi évben a használt lakások átlagára Csongrád-Csanádban 426 ezer forint volt négyzetméterenként. Ez messze elmarad a fővárosi 848 ezertől, de megelőzi a szomszédos Békést, ahol 246 ezer volt, míg Bács-Kiskunban 306 ezer forint.

Amennyiben 2015-ig visszanézzük az adatokat, jelentős drágulást láthatunk, a KSH adatai szerint ugyanis 2015-ben vármegyénkben a családi házakért átlagosan 110 ezret kértek négyzetméterenként, a többlakásos társasházakban a lakások 171 ezer forintért keltek el átlagosan, míg a lakótelepi panelek 131 ezer forinton cseréltek gazdát. A vármegyei átlag 143 ezer forintos négyzetméterár volt akkor. Ezzel szemben tavaly a családi házak négyzetméterára már 245 ezer forint volt, a többlakásos társasházi lakásokért 524 ezret, míg a lakótelepi panelokért 467 ezret kértek, ebből jön ki a 426 ezres átlag. Ez azt jelenti, hogy hét év alatt majdnem háromszorosára drágultak a használt lakások vármegyénkben.

550-től 21 ezer forintig

A KSH térképén települési szintű adatokat is találunk. A legmagasabb négyzetméterár nem meglepő módon Szegeden volt 553 ezer forintos átlaggal, majd Deszk következett 427 ezerrel. De drágább településnek számít Algyő is, ott 356 ezer forintot tett ki az átlagos négyzetméterár, Szatymazon 335, Sándorfalván 336, Mórahalmon pedig 319 ezerért vették meg négyzetméterenként a használt lakásokat. Igaz, néhány településről nincs adat, de a térkép szerint a legkevesebbet annak kellett fizetnie, aki Királyhegyesen vett használt lakást tavaly, ott csupán 21 ezer forint volt a négyzetméterár.

Amennyiben lakástípusonként nézzük az árakat, elmondható, hogy a családi házak ára Szegeden 517 ezer forint volt négyzetméterenként, többlakásos társasházban lakást venni 595 ezerért lehetett átlagoson, míg a panelok négyzetméterára 499 ezer forintra drágult. Utóbbi típusnál nagy a szórás az árban vármegyei szinten, Vásárhelyen ugyanis 348, Szentesen 342, Makón 329, míg Csongrádon csak 260 ezret kértek a panelokért.

Társasháztól a tanyáig

A legeket is listázta a KSH, és mondanunk sem kell, hogy a legdrágábban Szegeden kínáltak tavaly lakást, méghozzá a belvárosban, egy Jókai utcai társasházban, ott 882 ezer forint volt a négyzetméterár. A top 20-ban csak szegedi ingatlanokat találtunk, és egy kivételével mindegyik társasházi lakás volt. A listában az első vármegyeszékhelyen kívüli Vásárhelyen egy Honvéd utcai családi ház volt, amelyet 279 ezer forintos négyzetméteráron hirdettek, majd makói és csongrádi ingatlanok következtek.

A családi házak esetében a képzeletbeli dobogó első három helyén találtunk szegedi ingatlant, a Sarkantyú, a Fő fasor és az Alma utcákban, az első két esetben 600 ezer forint feletti négyzetméterárral. Utána Kistelek következett, ahol 345 ezer forintos ár szerepel a listán, majd egy sándorfalvi és egy vásárhelyi házzal folytatódott a sor. A legolcsóbb pedig egy kisteleki tanya volt 32 ezer forintos négyzetméterárral.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában