Szeged

2024.01.24. 10:00

Irodaházak Szegeden a home office árnyékában

Tamási Anna Éva

Fotó: Karnok Csaba

Új irodaház épül Szeged szívében, a Gutenberg utca 25. szám alatt valósul meg a TILIA elnevezésű irodakomplexum környezetbarát megoldásokkal, modern, akadálymentesített felszereléssel. A tervek szerint a 2025 második negyedévében átadott irodaépület egyik első bérlője már meg is van, ideköltözik Lufthansa Systems Hungária.

E hír kapcsán utánajártunk, milyen tendenciák figyelhetők meg a szegedi irodapiacon.

Bozsó Bence ingatlanszakértőtől megtudtuk, 2020 márciusa, a pandémia kezdete óta teljesen megváltozott az ingatlanpiac működése. A járványhelyzet javulásával sem állt vissza a korábbi állapot, nem jellemző az irodaházak keresése. A cégek általában nem bővítik irodakapacitásukat, inkább maradtak a hol kisebb, hol szélesebb körű home office munkavégzés mellett. 

Fotó: Karnok Csaba

Az ingatlanszakértő arról is tájékoztatta lapunkat, minimális mozgás (például költözés) mindig van a piacon, de ezek elég kis volumenűek. A pandémia előtt nem voltak ritkák a több ezer négyzetméteres megkeresések, ezek szinte teljesen eltűntek. Jelenleg a 100-200 négyzetméteres irodaházakra van némi kereslet, 7-800-asra jóval ritkábban, 1000 négyzetméter fölötti bérlő pedig egyáltalán nincs a szegedi piacon.

Ami az árakat illeti, nagyon vegyes az ingatlanpiac a Csongrád-Csanádi megyeszékhelyen. Régi iskolákból, kollégiumokból kialakított gyengébb minőségű, felszereltségű irodákat lehet találni 1500-1800 forintos négyzetméter-áron. A színvonalasabb irodákért viszont borsosabb árat kell fizetni, 14-16 euró környékén mozog a díjszabás.

Szűk tehát a helyi irodapiac, irodaházakat inkább csak konkrét igényekre építenek, ismeretlenre nem mernek mozdulni a beruházók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában